Bez svjetla, grijanja i novca

Kako bi izgledao život u Ukrajini tokom sajber ratovanja

9888 pregleda 3 komentar(a)
Ukrajinski vojnik na liniji razdvajanja od proruskih pobunjenika u Donjeckoj oblasti, Foto: Andriy Dubchak
Ukrajinski vojnik na liniji razdvajanja od proruskih pobunjenika u Donjeckoj oblasti, Foto: Andriy Dubchak

Hakeri koji su u petak oštetili i prekinuli pristup brojnim veb stranicama ukrajinske vlade možda pripremaju ozbiljnije sajber napade koji bi poremetili živote običnih Ukrajinaca, kažu stručnjaci.

”Kako tenzije rastu, možemo očekivati agresivnije sajber aktivnosti u Ukrajini i potencijalno drugdje”, rekao je agenciji Rojters Džon Hultkvist, obavještajni analitičar u američkoj kompaniji za sajber bezbjednost Mandiant. Dodao je da bi one vjerovatno uključivale “destruktivne napade na kritičnu infrastrukturu”.

“Organizacije moraju da počnu da se pripremaju”, dodao je Hultkvist.

Upadi hakera u bolnice, elektroprivrede i finansijski sistem donedavno su bili rijetki. Ali organizovani sajber kriminalci, od kojih mnogi žive u Rusiji, agresivno napadaju institucije u posljednje dvije godine pomoću zlonamjernog softvera, zamrzavajući podatke i kompjuterizovanu opremu potrebnu za zbrinjavanje bolničkih pacijenata, piše Rojters.

U nekim slučajevima, ovi napadi iznude doveli su do smrti pacijenata, prema sudskim sporovima, izvještajima medija i medicinskih stručnjaka.

Tokom napada u petak na ukrajinske veb stranice upućeno je upozorenje “plašite se i očekujete najgore” u trenutku kada je Rusija nagomilala oko 100.000 vojnika u blizini Ukrajine. To je na Zapadu izazvalo strah da planira invaziju, što Moskva poriče.

Rusija je više puta odbacila optužbe za hakovanje koje joj Ukrajina i druge zemlje godinama upućuju. Iako je Rusija osumnjičena za najnovije napade na internetu, Ukrajina je nije direktno optužila.

Ruske trupe su 2014. upale na ukrajinsko poluostrvo Krim u Crnom moru i pripojile ga. Ako Rusija ponovo izvrši invaziju, dogodiće se i novi sajber napadi, predviđa bivši izvršni direktor firme CrovdStrike za sajber bezbjednost, Dmitrij Alperovič.

Oni bi najvjerovatnije bili ometajući, a ne fatalni, rekao je Alperovič. “To će biti sporedna predstava. Glavna predstava će biti na terenu”.

Ukrajina je već bila žrtva nekih od najvećih hakerskih napada na infrastrukturu do sada.

U decembru 2015. godine, prvi sajber napad ove vrste ostavio je bez struje 225.000 ljudi u zapadnoj Ukrajini, a hakeri su takođe sabotirali opremu za distribuciju električne energije, što je komplikovalo pokušaje da se struja vrati u domove.

Prosječna temperatura tokom zime u Ukrajini je ispod nule i ostajanje bez grijanja je potencijalno smrtonosno, navodi Rojters. Prekidi napajanja tokom napadu 2015. navodno su trajali šest sati u nekim gradovima.

U posljednja dva mjeseca 2016. hakeri su napali ukrajinske državne institucije oko 6.500 puta, rekli su zvaničnici. Ti napadi su pokazali da ruske bezbjednosne službe vode sajber rat protiv Ukrajine, saopštila je vlada.

Napad na državni trezor zaustavio je njegove sisteme na nekoliko dana tako da državni radnici i penzioneri nisu mogli da primaju plate i penzije na vrijeme.

Stručnjaci smatraju da su napadi na ukrajinsku električnu mrežu prvi primjeri hakera koji su isključili kritične energetske sisteme koji milione domova snabdijevaju grijanjem i svjetlom.

Bonus video: