Uhapšena zbog lažne vakcinacije

Medicinska sestra u Palermu se pretvarala da daje vakcine i omogućavala antivakserima da dobiju kovid propusnice

10448 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Italijanska policija uhapsila je jednu medicinsku sestru u Palermu zbog toga što se navodno pretvarala da daje vakcine protiv kovida antivakserskim aktivistima kako bi oni mogli da dobiju medicinske potvrde koje im omogućavaju putovanja i pristup kafićima, restoranima i javnom prevozu u toj zemlji.

Istražitelji su, kako prenosi “Gardijan” koristili skrivenu kameru da bi pratili 58-godišnju medicinsku tehničarku, koja radi u centru za vakcinaciju u prijestonici Sicilije. Na snimku, koji je u subotu objavljen na Tviteru, vidi se kako ona uzima dozu vakcine protiv kovida a zatim špric isprazni u tkaninu prije nego što se pretvara da ubrizgava vakcinu.

Policija je saopštila da je ta medicinska sestra takođe lažno tvrdila da je primila treću dozu i uhapšena je zbog prevare i pronevjere.

Ovo nije prvi put da je u Italiji uhapšena medicinska sestra zbog toga što se pretvara da daje vakcine protiv kovida. Desetine zdravstvenih radnika, uključujući i najmanje troje ljekara, optuženi su ili su pod istragom zbog sumnje da su proteklih mjeseci ljudima davali lažne vakcine, a pojedini su za tu vrstu usluge uzimali i do 400 eura.

Prošle srijede medicinska sestra u Ankoni hapšena je jer je navodno dala lažne kovid vakcine 45 osoba. Ona je navodno prosipala vakcine u kantu za medicinski otpad.

Prema tvrdnjama istražitelja, antivakseri su spremni da plate i do 400 eura za ovu vrstu usluge kako bi dobili takozvanu “super zelenu propusnicu”, koju je italijanska vlada uvela prošlog decembra i neophodna je za ulazak u bioskope, teretane, noćne klubove i stadione, kao i za unutrašnjost restorana i kafića.

Medicinska sestra uhapšena u petak u Palermu je druga zdravstvena radnica i iste bolnice koja je završila u zatvoru. Sredinom decembra sicilijanski istražitelji razotkrili su još jednu prevaru i desetine lažnih vakcinacija, uključujući i imunizaciju jednog policajca, koje su plaćane čak 400 eura.

Dok države u Evropi pokušavaju da uvedu stroža pravila u cilju suzbijanja širenja omikron soja virusa, sve veći broj protivnika vakcinacije pokušava da zaobiđe zakon kako bi dobili kovid propusnice.

Ranije u decembru, u jednom gradu nedaleko od Torina, čovjek je na vakcinaciju došao sa lažnom rukom napravljenom od silikona. Nakon što je završio birokratske formalnosti, uključujući i potpisivanje saglasnosti pred ljekarom, taj 50-godišnji muškarac, po profesiji stomatolog, sjeo je i zavrnuo rukov košulje kako bi primio vakcinu.

Međutim nakon što je pogledala i dodrinula ruku, sestra je zatražila od njega da skine košulju. Pošto je njegov plan razotkriven on je od medicinske sestre tražio da ga propusti.

Bonus video: