On je najveći dobitnik javnih konkursa u Mađarskoj: Hvala "Bogu, sreći i Viktoru Orbanu"

Prije uspona Orbanovog Fidesa, Mesaroš je bio instalater za gas. Imao je firmu koja je 2006. zajedno sa vozilom, alatom i gazdom, bila vrijedna samo tridesetak hiljada eura
93 pregleda 3 komentar(a)
Lorinc Mesaroš, Viktor Orban, Foto: Screenshot (YouTube)
Lorinc Mesaroš, Viktor Orban, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 28.10.2017. 20:05h

Bogati i moćni Lorinc Mesaroš, je iz hobija gradonačelnik jednog gradića u Mađarskoj. Javna je tajna da iza njegove ogromne imperije zapravo stoji premijer Mađarske Viktor Orban i njegova porodica.

Vrijednosti dionica Opimus Global Nyrt. najvećeg medijskog carstva u Mađarskoj su rasle polako i uporno. Dionice koje su se prošlog decembra prodavale za 40 forinti (oko 0,13 €) danas vrijede 328 forinti.

Vrtoglav rast vrijednosti je počeo kada je "procurilo" kako je vlasnik postao i Lorinc Mesaroš. On je poznat da je glavni posrednik ne samo poslova Viktora Orbana, nego čitave vrhuške njegove stranke Fides. To znači, gdje on posluje, zarada je zagarantovana, jer je jasno da ima moćne veze.

Mađarski novinari i poznavaoci tamošnjih prilika mogu samo nagađati u kojoj mjeri je bogatstvo Mesaroša povezano ili pripada lično Orbanu i njegovoj porodici. Ali veza nesumnjivo postoji: uspon Mesaroša je počeo tek nakon što se Orban posvađao sa Lajošom Simiskom, bivšim blagajnikom stranke Fides i prijateljem Orbana još iz djetinjstva. Simiska je i sam od 2010. do 2015. bio najuspješniji menadžer Mađarske, ali onda je prijateljstvo puklo.

Novi prijatelj Orbana

Na njegovo mjesto je došao Mesaroš i koji ni ne krije kome može zahvaliti za svoje ogromno bogatstvo. Na pitanje novinara je odgovorio da su zaslužna tri faktora: „Bog, sreća i Viktor Orban."

Mesaroš je i gradonačelnik Felcsuta, mjesta u kojem je odrastao Viktor Orban, ali taj položaj mu je već dugo samo hobi. Prije uspona Orbanovog Fidesa, Mesaroš je bio instalater za gas. Imao je firmu koja je 2006. zajedno sa vozilom, alatom i gazdom, bila vrijedna samo tridesetak hiljada eura. Početkom ove godine je na listi najbogatijih Mađara već dospio na peto mjesto sa imetkom od preko 390 miliona eura, ali i taj iznos je u međuvremenu mnogo veći.

Glavni izvor Mesarovosog bogatstva je - budžet države Mađarske. On je najveći dobitnik svih mogućih javnih konkursa, bilo da je riječ o građevinskim radovima ili snabdijevanju državnih firmi mineralnom vodom. Prošle godine su vrijednosti kompanija u kojima je delovao Mesaroš već bile oko 740 miliona eura.

Od šporeta na gas pa do nuklearne elektrane

Njegova prva firma sa kojom je po kućama polagao cijevi za gas, ima "trajnu pretplatu" na sredstva podrške EU. Sada više ne polaže cijevi do bojlera, nego gradi most na Dunavu između Mađarske i Slovačke za 92 miliona eura. Ista firma gradi i fudbalski stadion u Felcsutu, odmah pored vikendice Orbana.

Uopšte, gaji veliku ljubav prema fudbalu, baš kao i Orban: on je i predsjednik Fudbalske akademije u mjestu čije je sjedište u stadionu koji gradi, a Orban je osnovao Fudbalsku akademiju Puškaša 2005.

Mesaroš je i vlasnik i hrvatskog fudbalskog kluba NK Osijek, ali tu su i mnogo ozbiljniji poslovi u koje se upušta.

Osim u građevini, bavi se i medijima: njegova kompanija Opimus je kupila i Mediaworks, firmu koja je upravljala dnevnikom "Nepšabadšag" i ponovo počeo sa izdavanjem tog lista nakon prethodnog prisilnog zatvaranja. I većina regionalnih listova u Mađarskoj su pod njegovim nadzorom. Kupio je i Echo TV od drugog saveznika Orbana, Gabora Seleša.

Osim toga, prošle godine je kupio i "Hunguest", najveći hotelski lanac u Mađarskoj, vlasnik je većine kampinga oko Balatona, dva skijaška resora u blizini austrijskog grada Muraua - ali ni to nije sve. Njegove firme su stekle većinski udio u mađarskom ogranku češke kompanije za atomsku energiju "KralovoPolska Ria" (KP Ria). Ona je pak jedna od međunarodnih partnera "Rosatoma", ruske državne firme za izgradnju i održavanje atomskih elektrana, koja će i u Mađarskoj graditi elektranu Paks II. Rusija je za te poslove Mađarskoj odobrila kredit od 10 milijardi eura.

Banka za koju su već platili građani

Naravno da su i državne ili djelimično državne banke presrećne što mogu da posluju sa Mesarošom. Eximbank, Granit Bank, državna MKB, B3 Takarek, baš kao i banka NBH (inače u vlasništvu Tamaša Semereja, rođaka predsjednika Mađarske centralne banke). Znajući ko stoji iza Mesaroša, krediti su izuzetno povoljni jer je i dobit astronomska. Na primjer samo kod njegovog "poslića" sa mineralnom vodom "Vivenviz" je u prvoj godini poslovanja dobila narudžbu u visini od milion eura od mađarskih državnih željeznica, što je bio isti iznos koliko je Mesaroša i koštala ta kompanija.

Ali i Mesaroš je i sam krenuo u bankarske vode. Kupio je banku "MKB", četvrtu banku po veličini u Mađarskoj ali tek nakon što je mađarska država iz državnog budžeta sanirala tu banku. Jer "MKB" je nekad bila u vlasništvu "Bayer LB" koji se opekao sa austrijskom bankom "Hypo Alpe Adria", pa je "predao" tu banku mađarskoj državi čim je kliznula u duboki minus. Kada je na račun građana MKB "očišćena" od propalih poslova, 2014. je došao Mesaroš i sad posjeduje 45 odsto te banke.

O neposrednim poslovnim vezama Mesaroša i Viktora Orbana novinari mogu samo naslućivati. Poznato je da je bilo slučajeva kupoprodaje nekretnina između Mesaroša i Orbanovih, ali to vjerovatno nije ni vrh ledenog bijrega.

Bonus video: