često bio sudski gonjen zbog izjava

Francuski predsjednički kanidat Erik Zemur novčano kažnjen zbog podsticanja mržnje prema migrantima

Prema anketama u prvom krugu predsjedničkih izbora, osvojio četvrto mjesto sa oko 13 odsto glasova, ocijenio je presudu kao "ideološku i glupu". Zemurov advokat najavio je žalbu na presudu

2662 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Kandidat ekstremne desnice na predsjedničkim izborima u Francuskoj, Erik Zemur osuđen je danas u Parizu na kaznu od 10.000 eura za podsticanje mržnje zbog njegovih izjava o maloljetnim migrantima bez pratnje.

Zemuru, koji nije bio na suđenju, sudilo se zbog izjave u kojoj je opisao maloljetne migrante kao "kradljivce, ubice i silovatelje".

Predsjednički kandidat, koji bi prema anketama u prvom krugu predsjedničkih izbora, osvojio četvrto mjesto sa oko 13 odsto glasova, ocijenio je presudu kao "ideološku i glupu". Zemurov advokat najavio je žalbu na presudu.

Zemur (63) je često bio sudski gonjen zbog kontroverznih izjava. On je 2011. godine osuđen za podsticanje rasne diskriminacije, a 2018. godine za podsticanje mržnje prema muslimanima.

Kako su ranije prenijeli francuski mediji, Zemur se predstavlja kao bonapartista, zalaže se za populističku desnicu - okupljanje narodne klase i patriotske buržoazije, kao i za zaustavljanje imigracije i ukidanje prava tla, koje se odnosi na pravo stranaca da steknu državljanstvo ukoliko su rođeni u Francuskoj.