Roberta Metsola nova predsjednica EP?

Malteška poslanica ima najveće šanse da bude na čelu skupštine EU

2972 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Očekuje se da Evropski parlament danas za predsjednicu izabere konzervativnu maltešku poslanicu Robertu Metsolu, čime bi ona postala prva žena na čelu skupštine EU u posljednjih 20 godina.

Metsola bi naslijedila italijanskog socijalistu Davida Sasolija na uglavnom ceremonijalnoj dužnosti predsjedavanja parlamentu Evropske unije koji ima 705 članova. Sosoli je preminuo ranije ovog mjeseca u 65. godini.

Sasoli je svakako trebalo da ove nedjelje napusti dužnost u okviru dogovora o podjeli vlasti prema kojem se kandidat parlamentarne socijalističke grupe na polovini petogodišnjeg mandata povlači i ustupa mjesto kandidatu iz Metsoline Evropske narodne partije (EPP) desnog centra.

”Krajnje je vrijeme da na čelo Evropskog parlamenta dođe žena”, kazala je 42-godišnja Metsola u poruci na Tviteru, pozivajući skupštinu da se poveže sa građanima EU mimo “mjehura” Brisela i Strazbura gdje zasjeda.

Parlament, koji usvaja i mijenja zakonodavne predloge i odlučuje o budžetu EU, imao je do sada samo dvije predsjednice, Simon Veil i Nikol Fonten, od kako je direktno biran 1979.

Pored Metsole, još troje poslanika je izrazilo zainteresovanost za predsjedničku funkciju uoči jučerašnjeg isteka roka. To su Šveđanka Alis Bah Kunke, Poljak Kosma Zlotovski i Sira Rego uz Španije.

Svi kandidati će danas imati kratku prezentaciju nakon čega mogu uslijediti četiri kruga glasanja kako bi se izabrao pobjednik.

Poslanica Evropskog parlamenta od 2013. godine, Metsola je još 2004. kao studentkinja vodila kampanju da bi Malta postala članica EU.

Bonus video: