"Pudždemon da se spremi za izbore, na njima će moći će da izvede demokratsko suprotstavljanje"

Portparol vlade Španije Injigo Mendes de Vigo kazao je u intervjuu Rojtersu da Pudždemon "ima pravo" da nastavi da se bavi politikom i da će vlada, ukoliko on odbije da napusti funkciju sa koje je smijenjen, reagovati "inteligentno i razumno"
60 pregleda 0 komentar(a)
Injigo Mendes de Vigo, Foto: Reuters
Injigo Mendes de Vigo, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2017. 18:53h

Španska vlada saopštila je da će pozdraviti učešće smijenjenog katalonskog predsjednika Karlesa Pudždemona na regionalnim izborima koji će biti održani u decembru.

Portparol vlade Španije Injigo Mendes de Vigo kazao je u intervjuu Rojtersu da Pudždemon "ima pravo" da nastavi da se bavi politikom i da će vlada, ukoliko on odbije da napusti funkciju sa koje je smijenjen, reagovati "inteligentno i razumno".

Pudždemon je ranije danas u televizijskom obraćanjju uputio poziv Kataloncima da se na demokratski i miran način suprotstave odluci španske vlade da preuzme direktnu kontrolu nad Katalonijom nakon jučerašnjeg proglašenja nezavisnosti u regionalnom parlamentu.

Španski list "Pais" prenio je, pozivajući na izvore u vladi u Madridu, da je kabinet premijera Marijana Rahoja "ne pridaje vrijednost stavovima Pudždemona pošto se radi o smijenjenom predsjedniku Generalitata (katalonske vlade)" i da upućuje na sudije pošto "kvalifikovanje njegovog ponašanja spada u domen pravosuđa".

Međutim, Mendes de Vigo je za Rojters kazao da Pudždemon treba da se "spremi za naredne izbore".

"Siguran sam da, ukoliko Pudždemon bude učestvovao na ovim izborima, moći će da izvede to demokratsko suprotstavljanje", rekao je portparol španske vlade.

Mendes de Vigo je naveo da je "uvjeren da će se regionalna katalonska policija pridržavati zakona" nakon što je vlada u Madridu razriješila danas dužnosti šefa policijskih snaga poznatih pod nazivom "Mosos d'Eskuadra" Žozepa Ljuisa Trapera i druge regionalne policijske zvaničnike.

Upitan šta će se desiti ukoliko Pudždemon bude sudski gonjen, portparol vlade Španije je odgovorio da su pravosuđe u toj zemlji i politička ovlašćenja odvojene stvari i da "niko nije iznad zakona", bez detaljnijeg objašnjenja šta to znači.

Bonus video: