sastao se sa blinkenom

Zelenski zahvalio SAD na "pomoći u teškim vremenima"

"Od nezavisnosti (Ukrajine) izdvajamo značajna sredstva za podršku našoj vojsci, ali shvatamo da je potrebna pomoć da bi se brzo napredovalo, da bi se modernizovala vojska, posebno u ovim teškim vremenima", rekao je ukrajinski predsjednik

3370 pregleda 0 komentar(a)
Zelenski i Blinken, Foto: Reuters
Zelenski i Blinken, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na "pomoći u teškim vremenima".

Zelenski, koji se danas u Kijevu sastao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, rekao je da želi da zahvali SAD na podršci, vojnoj pomoći Ukrajini i povećanju te pomoći.

"Od nezavisnosti (Ukrajine) izdvajamo značajna sredstva za podršku našoj vojsci, ali shvatamo da je potrebna pomoć da bi se brzo napredovalo, da bi se modernizovala vojska, posebno u ovim teškim vremenima", rekao je ukrajinski predsjednik.

SAD su danas saopštile da će za Ukrajinu izdvojiti dodatnih 200 miliona dolara pomoći u oblasti bezbjednosti.

Vašington je obezbijedio oko 450 miliona dolara vojne pomoći Kijevu uoči raspoređivanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici krajem 2021. godine.

Blinken je danas iz Kijeva pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da izabere "mirni put" za okončanje krize oko Ukrajine.

Moskva negira da planira napad na susjednu zemlju, ali je zatražila garancije da se NATO neće širiti na Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike, da neće raspoređivati oružje na tim teritorijama i da će prestati da izvodi vojne vježbe u blizini ruske granice.