odbacio sve pozive da ode sa funkcije

Pritisak na Džonsona da podnese ostavku: O njegovom odlasku bi se izjašnjavalo 359 Konzervativaca

Dejvis, bivši ministar za Bregzit, zatražio je od Džonsona da podnese ostavku tokom poslaničkih pitanja premijeru u donjem domu parlamenta, gdje je Džonson branio rezultate svoje vlade u ekonomiji i borbi protiv kriminala i pandemije korona virusa

6164 pregleda 3 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Reuters
Boris Džonson, Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Džonson odbacio je danas pozive da podnese ostavku, žestoko nastupajući u parlamentu, ali to vjerovatno neće spriječiti poslanike njegove Konzervativne stranke da pokušaju da ga smijene zbog niza kršenja antikovid mera.

Pritisak na premijera je povećan kada je jedan poslanik konzervativaca prešao u rivalsku Laburističku partiju, najveću opozicionu, i kada je bivši član Džonsonove vlade Dejvid Dejvis oštro poručio bivšem šefu da treba da se povuče.

Dejvis, bivši ministar za Bregzit, zatražio je od Džonsona da podnese ostavku tokom poslaničkih pitanja premijeru u donjem domu parlamenta, gdje je Džonson branio rezultate svoje vlade u ekonomiji i borbi protiv kriminala i pandemije korona virusa.

Novi poslanik laburista Kristijan Vejkford optužio je svog dosadašnjeg šefa Džonsona da je nesposoban da predvodi vladu kakvu zemlja zaslužuje.

Džonson je pokušao da izbjegne pitanja o skandalu koji mu ugrožava karijeru, a tiče se njegovog prisustva zabavama u vladi za vrijeme važenja oštrih mjera protiv korona virusa.

Poslanici konzervativaca razmatraju da li da pokrenu glasanje o povjerenju Džonsonu, koji je prije svega dvije godine doveo stranku do najubjedljivije pobede na izborima u poslednjih 40 godina.

Pravila Konzervativne stranke nalažu da glasanje o povjerenju lideru stranke može da bude inicirano ako takav zahtjev potpiše 15 odsto njenih poslanika u donjem domu, odnosno njih 54.

Za sada je svega nekoliko poslanika konzervativaca otvoreno pozvalo Džonsona da podnese ostavku, ali se vjeruje da je više desetina njih potpisalo pismo kojim se zahtjeva glasanje o povjerenju.

Poslanik Endrju Bridžen, koji je protiv Džonsona, izrazio je očekivanje da će 54 takva pisma biti potpisana tokom nedelje, posle čega bi glasanje o povjerenju Džonsonu moglo da bude održano u roku od nekoliko dana.

Ako Džonson izgubi glasanje o povjerenju, o čemu bi se izjašnjavalo 359 poslanika Konzervativne stranke, on više ne bi bio na čelu partije. Uslijedio bi proces nadmetanja kandidata za novog lidera stranke, a pobjednik bi automatski bio i novi premijer.

U slučaju da većina konzervativnih poslanika podrži Džonsona, novo glasanje o povjerenju ne bi moglo da bude održano u narednih godinu dana.