Ukrajinski sud odbio zahtjev tužioca da odredi pritvor Porošenku

"Ne plašimo se, istina je sa nama", poručio je danas Porošenko mnogobrojnim pristalicama koje su se okupile ispred suda u znak podrške

3921 pregleda 0 komentar(a)
Foto: BETAPHOTO
Foto: BETAPHOTO

Ukrajinski sud odbio je danas zahtjev tužioca za određivanje pritvora bivšem predsjedniku Petru Porošenku do istrage i suđenja po optužbama za izdaju.

Sud je zabranio Porošenku da napusti Kijev, moraće da preda pasoš i bude dostupan vlastima.

Porošenko se u ponedeljak vratio u Ukrajinu kako bi se pred sudom suočio sa optužbama za koje je rekao da su politički motivisane.

"Ne plašimo se, istina je sa nama", poručio je danas Porošenko mnogobrojnim pristalicama koje su se okupile ispred suda u znak podrške.

Tužilaštvo je optužilo Porošenka, vlasnika imperije konditorskih proizvoda Rošen i jednog od najbogatijih ukrajinskih biznismena, da je 2014-15. godine bio uključen u finansiranje proruskih separatista na istoku Ukrajine kupovinom velike količine uglja u Donbasu.

Bivši predsjednik Ukrajine optužen je za veleizdaju i zamrznuta mu je imovina do istrage. Prijeti mu do 15 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Porošenko je odbacio optužbe navodeći da iza njih stoji njegov naslednik, predsjednik Volodimir Zelenski kako bi ga politički diskreditovao skrenio pažnju javnosti od problema u zemlji, među kojima su ekonomska kriza i sve veći broj smrtnih slučajeva od kovida-19.

Stotine njegovih pristalica okupilo se danas ispred suda sa transparentima na kojima je pisalo "stop političkoj represiji" i "Putin je neprijatelj Ukrajine, a ne Porošenko".

Obraćajući se pristalicama, nakon sudske presude, Porošenko je ukazao na tenzije sa Rusijom i pozvao "snage demokratske opozicije da se odmah ujedine kako bi se suprotstavile ruskoj agresiji".

Bonus video: