Traže da Putin prizna Donjeck i Lugansk kao nezavisne države

Rezoluciju za priznanje odmetnutih oblasti u Ukrajini potpisao je i lider komunističke partije Genadij Zjuganov

9494 pregleda 5 komentar(a)
Zasijedanje Dume, Foto: REUTERS
Zasijedanje Dume, Foto: REUTERS

Ruski poslanici pozvali su juče parlament da pozove predsjednika Vladimira Putina da prizna dva proruska odmetnuta regiona na istoku Ukrajine kao nezavisne države.

U nacrtu parlamentarne rezolucije, 11 poslanika - uključujući i lidera Komunističke partije Genadija Zjuganova - naveli su da Rusija treba da zvanično prizna dva regiona kao nezavisna kako bi sačuvali njihove stanovnike od spoljašnjih prijetnji.

U nacrtu rezolucije navodi se: "Ruska državna Duma vam se obraća, Vladimire Vladimiroviču Putine, sa zahtjevom da razmotrite da Ruska Federacija prizna Donjecku Narodnu Republiku i Lugansku Narodnu Republiku kao samodovoljne, suverene i nezavisne države".

Ukrajinsko ministarstvo inostranih poslova nije juče odgovaralo na pozive Rojtersa za komentar.

Ovim povodom se juče nijesu zvanično oglašavali ni Duma ni Kremlj.

Rusija već dozvoljava stanovnicima dva regiona, koji su pod kontrolom proruskih pobunjenika da se prijave za rusko državljanstvo po ubrzanoj proceduri.

Britanska agencija podsjeća da su oba regiona takođe usvojila rusku rublju kao nacionalnu valutu i da tamošnje škole rade po ruskom nastavnom programu.

Putin je prošle godine takođe naredio vladi ukidanje ograničenja na uvoz i izvoz robe između Rusije i djelova oblasti Donjetska i Luganska.

Ruske vlasti tvrde da taj potez ima za cilj da kompenzuje ekonomsku blokadu između tih regiona i ostatka Ukrajine.

Bonus video: