Rusija insistira na čvrstim garancijama o neširenju NATO-a na istok

Pregovori u Ženevi i sastanak Savjeta NATO-Rusija u Briselu održani su prošle nedjelje u jeku tenzija, naraslih pošto je Rusija rasporijedila oko 100.000 vojnika u blizini Ukrajine, što je Zapad protumačio kao nagovještaj invazije

5534 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Moskva će prihvatiti samo čvrste američke garancije da neće biti širenja NATO-a na Ukrajinu, izjavio je danas zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Rusija je i danas ostala pri čvrstom stavu, u vrijeme tenzija sa Zapadom zbog njenog nagomilavanja vojnika u blizini granice sa Ukrajinom.

Rjabkov, koji je predvodio rusku delegaciju na prošlonedeljnim pregovorima Rusije i SAD u Ženevi, ponovio je da Moskva nema namjeru da napadne Ukrajinu, od čega Zapad i Kijev strahuju, ali je dodao da je za Moskvu imperativ dobijanje zapadnih bezbjednosnih garancija.

On je kazao da ne može biti smislenih pregovora ako Zapad ne ispuni glavni ruski zahtjev u vezi sa neširenjem NATO-a na Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike.

Naveo je da sve bliže veze Ukrajine i NATO savjeznika predstavljaju veliki bezbjednosni izazov za Rusiju.

"Vidimo prijetnju da Ukrajina postane još više integrisana u NATO, i bez sticanja formalnog statusa države članice. To je nešto što zadire u središte ruskih nacionalnih interesa i mi ćemo učiniti sve da preokrenemo ovu situaciju", rekao je Rjabkov.

Rjabkov je oštro odbacio mogućnost da Rusija prihvati moratorijum na dalje širenje NATO-a na istok, što su predložili neki politički stručnjaci.

Ukazao je da je za Moskvu prioritet "dobijanje čvrstih, pravno obavezujućih garancija" da Ukrajina i druge bivše sovjetske republike neće pristupiti NATO-u.

Pregovori u Ženevi i sastanak Savjeta NATO-Rusija u Briselu održani su prošle nedjelje u jeku tenzija, naraslih pošto je Rusija rasporijedila oko 100.000 vojnika u blizini Ukrajine, što je Zapad protumačio kao nagovještaj invazije.

Rusija je juče objavila da je zbog velike vojne vježbe počela da premješta snage sa Dalekog istoka u savjezničku zemlju Bjelorusiju, koja takođe dijeli granicu sa Ukrajinom.

U jeku tenzija, američki državni sekretar Entoni Blinken danas je posjetio Ukrajinu kako bi joj pružio dodatnu podršku jer je, kako je naveo, suočena sa "nemilosrdnom ruskom agresijom".

Istovremeno, predsjednik Francuske Emanuel Makron je u Strazbouru pozvao EU da brzo sačini novi bezbjednosni plan sa predlozima za ublažavanje tenzija sa Rusijom.

Blinken će se u petak sastati sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u Ženevi, u još jednom pokušaju deeskalacije tenzija.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je sastanak Blinkena i Lavrova "ekstremno važan".

Bonus video: