AGENCIJA TVRDI DA JE DOBILA KOPIJU GOVORA

AFP: Poruka skrivenog značenja, Pudždemon se potpisao kao predsjednik vlade, ne republike

Španski list "Pais" prenio je, pozivajući na izvore u vladi u Madridu, da je kabinet premijera Marijana Rahoja "ne pridaje vrijednost stavovima Pudždemona pošto se radi o smijenjenom predsjedniku Generalitata (katalonske vlade)" i da upućuje na sudije pošto "kvalifikovanje njegovog ponašanja spada u domen pravosuđa"
0 komentar(a)
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2017. 15:00h

Agencija AFP je navela da je katalonski lider Karlesa Pudždemon svoje obraćanje narodu potpisao sa "predsjednik vlade Katalonije", ne kao predsjednik republike.

Agencija navodi da je dobila kopiju njegovog govora i ocijenila da je u pitanju "poruka skrivenog značenja". U njoj je smijenjeni katalonski lider zatražio od Katalonaca da brane republiku koja je juče proglašena u regionalnom parlamentu i dodao da "u demokratskom društvu samo parlamenti mogu da biraju ili smjenjuju predsjednike".

Pudždemon je danas uputio poziv Kataloncima da se na demokratski i miran način suprotstave odluci španske vlade da preuzme direktnu kontrolu nad Katalonijom nakon jučerašnjeg proglašenja nezavisnosti u regionalnom parlamentu. 

"Veoma je jasno da najbolji način odbrane onoga što je do sada ostvareno jeste demokratsko suprotstavljanje članu 155 (španskog ustava)", kazao je Pudždemon, prenosi Rojters. 

Španski list "Pais" prenio je, pozivajući na izvore u vladi u Madridu, da je kabinet premijera Marijana Rahoja "ne pridaje vrijednost stavovima Pudždemona pošto se radi o smijenjenom predsjedniku Generalitata (katalonske vlade)" i da upućuje na sudije pošto "kvalifikovanje njegovog ponašanja spada u domen pravosuđa". 

Ovaj dnevnik i agencija AP ističu da je Pudždemon tokom kratkog televizijskog obraćanja putem regionalne televizije TV3, koje je trajalo svega tri minuta, stajao iza zastava Katalonije i Evropske unije i da nije bilo zastave Španije.

Preporučujemo za Vas