EU naložila Poljskoj da plati kaznu od 70 miliona eura zbog neukidanja komore Vrhovnog suda

Taj potez je najnoviji u nizu sukoba Evropske komisije i desničarske vlade u Varšavi oko stanja pravosudnog sistema, vladavine prava i slobode medija u Poljskoj

4640 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija je naložila Poljskoj da plati kaznu od gotovo 70 miliona eura jer nije ukinula komoru Vrhovnog suda koja ima ovlašćenje da kažnjava sudije zbog njihovih odluka, izjavio je danas zvaničnik Evropske komisije.

Taj potez je najnoviji u nizu sukoba Evropske komisije i desničarske vlade u Varšavi oko stanja pravosudnog sistema, vladavine prava i slobode medija u Poljskoj.

Evropski sud pravde presudio je prošle godine da "disciplinski režim za sudije u Poljskoj nije kompatibilan sa pravom EU" jer omogućava uplitanje politike u nezavisnu sudsku vlast.

Uprkos presudi, poljska vlada nije suspendovala komoru Vrhovnog suda, a Varšavi je potom naloženo da plaća milion eura dnevno dok ne postupi po presudi.

Evropska komisija (EK) je navela da je analizirala odgovor koji je Poljska poslala 22. decembra i utvrdila da Varšava "nije pružila dokaze" da je postupila po naredbi suda od prošlog jula.

"Evropska komisija je zato juče poslala prvi nalog za uplatu. Poljskoj ostaje da hitno postupi po nalogu suda", rekao je portparol EK Kristijan Vigand i dodao da će Brisel do tada nastaviti da šalje zahteve za plaćanje na mjesečnom nivou.

Evropska komisija je juče saopštila i da je započela proces oduzimanja miliona eura od isplata Poljskoj radi pokrivanja troškova kazni Varšavi zbog ignorisanja sudske naredbe da zatvori površinski rudnik mrkog uglja u Turovu, blizu granice sa Češkom.

Sud je presudio u korist češke vlade, koja se žalila da rudnik utiče na oticanje podzemnih voda iz sela na češkoj strani granice, dok istovremeno stvara prašinu i buku. Sud je naložio Poljskoj da plaća 500.000 eura dnevno dok rudnik radi.

Bonus video: