Njemac koji je skrivio nesreću u kojoj je poginuo Šaban Šaulić osuđen na tri godine i tri mjeseca zatvora

Tridesetsedmogodišnji muškarac je preko advokata sudu u Giterslou dostavio obimno priznanje i naveo da duboko žali. Optužnica ga je teretila za dvostruko ubistvo i nanošenje tjelesne povrede iz nehata

7305 pregleda 2 komentar(a)
Sa suđenja, Foto: DPA
Sa suđenja, Foto: DPA

Njemac koji je u februaru 2019. pod dejstvom droge i alkohola skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo poznati jugoslovenski i srpski pjevač Šaban Šaulić osuđen je u četvrtak na tri godine i tri mjeseca zatvora.

Tridesetsedmogodišnji muškarac je preko advokata sudu u Giterslou dostavio obimno priznanje i naveo da duboko žali. Optužnica ga je teretila za dvostruko ubistvo i nanošenje tjelesne povrede iz nehata.

Činjenice su jasne. Neoženjeni magacioner i radnik u špediciji iz Gitersloa je u rano jutro sa drogom i alkoholom u krvi i bez vozačke dozvole sjeo u auto koji nije bio njegov.

Odvezao se na auto-put u pravcu Dortmunda, gdje je na deonici na kojoj je dozvoljena brzina 80, vozio najmanje 156 kilometara na sat. Prema nalazima vještaka, vidljivost je bila dobra i mogao je da uoči automobil u kojem je bio Šaulić u srednjoj traci.

Umjesto toga, svom brzinom je naletio na vozilo. Šaulić (67) je umro nekoliko sati kasnije u bolnici, a njegov klavijaturista Mirsad Kerić (43) poslije nekoliko dana. Jedan saputnik je teško povrijeđen i on je i danas nesposoban za rad.

Policija je u krvi osuđenog dva sata poslije nesreće našla 0,8 promila alkohola i tragove kanabisa.

Tužilaštvo je tražilo nešto manju kaznu, a privatni tužioci su se izjasnili za kaznu od četiri godine.

Oni su negodovali što je ta vožnja po njemačkom pravu okvalifikovana kao ubistvo iz nehata, ali je sud u obrazloženju presude jasno naveo da se osuđenom nije mogla dokazati namjera.

Supruga i ćerka Šaulića, koje su na suđenje došle iz Beograda, nisu povjerovale da se osuđeni kaje. One su primijetile i da nema nikakvih odgovora na pitanja o tome zašto je osuđeni vozio i o događajima iz noći koja je prethodila nesreći, o čemu se on nije izjašnjavao.

Šaban Šaulić je poslije koncerta koji je prethodno veče održao u Bilefeldu bio na putu za aerodrom u Dortmundu.

Šaulić, koji potiče iz Šapca, na Balkanu važi za superzvijezdu. Izdao je 23 singla, 32 albuma i dva best of albuma. Nastupao je ne samo u bivšoj Jugoslaviji, odnosno državama nastalim posle njenog raspada, nego i u mnogim zapadnoevropskim zemljama i Americi.

Bonus video: