Lufthansa izgubila dugogodišnji spor oko državne pomoći aerodromu

ECJ je potvrdio da državna pomoć aerodromu nije naštetila Lufthansi i odredio toj kompaniji da plati troškove postupka Rhineland-Pfalzu i EK, prenosi Biznisinfo

3688 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Njemački avio-prevoznik Lufthansa izgubio je višegodišnji spor koji je pokrenuo zbog miliona eura državne pomoći regionalnom aerodromu u savjeznoj zemlji Rhineland-Pfalz.

Sud Evropske unije (ECJ) odbacio je u četvrtak žalbu njemačkog avio-prevoznika na presudu Opšteg suda da je Evropska komisija (EK) ispravno odlučila da kreditna linija od 45 miliona eura, odobrena aerodromu Frankfurt-Han, ne predstavlja kršenje ravnopravne tržišne utakmice.

ECJ je potvrdio da državna pomoć aerodromu nije naštetila Lufthansi i odredio toj kompaniji da plati troškove postupka Rhineland-Pfalzu i EK, prenosi Biznisinfo.

Aerodrom je dobijao pomoć od 2009. do 2011. godine, a Brisel ju je odobrio 2014.

Avio-kompanija leti tek povremeno iz aerodroma Frankfurt-Han, a subvenciju je kritikovala zato što je koristi njen niskotarifni konkurent Ryanair.

Kompanija je pokrenula niz sudskih sporova zbog državne podrške Frankfurt-Hanu i neke je dobila, a neke izgubila.

Bivši vojni aerodrom podnio je inače u oktobru prošle godine zahtjev za stečajem.

Kineski konglomerat HNA kupio je 2017. godine udio od 82,5 odsto udjela u Frankfurt-Hanu od savezne zemlje Rhineland-Pfalz za oko 15 miliona eura.

Preostalih 17,5 odsto još drži susjedna savezna zemlja Hesse, u kojoj se nalazi grad Frankfurt.

Bonus video: