Protesti u Madridu protiv nezavisnosti Katalonije: "Pudždemona u zatvor"

97 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2017. 13:47h

Više hiljada ljudi okupilo se danas u Madridu u znak protesta zbog proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Demonstranti su se okupili na trgu Kolon, jedan dan pošto su katalonske regionalne vlasti proglasile nezavisnost tog španskog regiona.

Mnogi su nosili transparente na kojima je pisalo "Pudždemona u zatvor" čime su se jasno založili za hapšenje lidera Katalonije Karlesa Pudždemona.

Poslanici u katalonskom parlamentu proglasili su juče nezavisnost tog regiona od Španije, a ubrzo potom je Senat Parlamenta Španije odobrio predlog da Vlada preduzme kontrolu nad Katalonijom, i uvođenje vanrednih mjera u toj oblasti u skladu sa Članom 155 Ustava Španije.

Potpredsjednici španske vlade Soraji Saens de Santamarija povjereno je upravljanje Katalonijom nakon odluke centralne vlade u Madridu da uvode prinudnu upravu u Kataloniji, objavljeno je danas u španskom Službenom glasniku.

Španski premijer Marijano Rahoj, koji je sada smijenio katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, aktivirao je član 155 Ustava, raspustio je regionalni parlament i raspisao izbore u Kataloniji za 21. decembar.

Pudždemon i 12 članova njegovog kabineta neće više primati plate iz državnog budžeta i mogu biti optuženi za "uzurpiranje" tuđih funkcija, ako odbiju da se povuku.

Katalonski zvaničnici nisu odmah odgovorili na mjere centralne vlade u Madridu. Jedino je direktor policije, koji je takođe otpušten, izdao saopštenje u kojem je naveo da će poštovati odluku vlade.

Aktiviranje člana 155 Ustava znači uvođenje prinudne uprave nad Katalonijom, odnosno centralna vlast preuzima kontrolu nad katalonskom vladom, policijom, finansijama, državnim medijima i komunikacijama do održavanja regionalnih izbora.

Galerija

Bonus video: