Merc novi lider CDU, raskid sa centrističkim kursom Angele Merkel

Merc je dobio skoro 95 odsto važećih glasova tokom virtuelne partijske konferencije

13059 pregleda 1 komentar(a)
Merc, Foto: Reuters
Merc, Foto: Reuters

Njemačka Hrišćansko-demokratska unija izabrala je većinom glasova za novog predsjednika stranke Fridriha Merca. Merc važi za pripadnika konzervativnog krila stranke.

Fridrih Merc, koji je obećao raskid sa centrističkim kursom CDU koji je vodila Angela Merkel tokom 16-godišnjeg mandata kao kancelarka, dobio je skoro 95 odsto važećih glasova tokom virtuelne partijske konferencije, rekao je generalni sekretar stranke Pol Ziemijak.

Zvanični izbori uslijedili su poslije neformalnog glasanja prošlog mjeseca u kojoj je Merc pobijedio partijske rivale Norberta Roetgena i Helgea Brauna, koji su se obojica pozicionirali kao nasljednici centrističke linije Angele Merkel, piše RTS.

Merc (66) je uspio iz trećeg pokušaja da osvoji partijsko rukovodstvo. U govoru nakon izbora optužio je njemačkog kancelara Olafa Šolca za nedostatak jasnog stava u sukobu sa Rusijom zbog njenog vojnog jačanja u blizini ukrajinske granice.

"Bivši kancelari bi pokazali liderstvo", rekao je Merc.

Fridrih Merc
foto: Reuters

Prema njegovim riječima, CDU je nekadašnju snagu mogao da povrati samo pokazivanjem jedinstva.

"Ono što smo doživjeli u Uniji 2021. neće se ponoviti", rekao je Merc, pozivajući se na borbu među višim rukovodstvom stranke tokom posljednje predizborne kampanje.

Advokat iz zapadne Njemačke, Merc je bio poslanik početkom 2000-ih prije nego što je dao otkaz da bi nastavio karijeru u fondu "Blek rok". U njemački Parlament vratio se tokom 2021.

Među izazovima sa kojima se Merc suočava jeste kako pozicionirati CDU i njenu sestrinsku stranku iz Bavarske, Hrišćansko-socijalnu uniju (CSU), kao najveću opozicionu stranku u parlamentu i kako povući jasnu liniju između te stranke i krajnje desničarske stranke AfD.

Bonus video: