Ostavka šefa njemačke mornarice nakon spornih izjava o Ukrajini

Viceadmiral koji je, između ostalog, ocijenio kao glupost ideju da Rusija hoće da zauzme Ukrajinu, napušta funkciju, a odluka stupa na snagu odmah, rekao je portparol

7859 pregleda 25 reakcija 8 komentar(a)
Šenbah, Foto: Reuters
Šenbah, Foto: Reuters

Šef njemačke mornarice Kaj-Ahim Šenbah podnio je ostavku na tu funkciju poslije spornih izjava o krizi u Ukrajini, objavio je portparol ministarstva odbrane.

Viceadmiral koji je, između ostalog, ocijenio kao glupost ideju da Rusija hoće da zauzme Ukrajinu, napušta funkciju, a odluka stupa na snagu odmah, rekao je portparol za Frans pres.

Njegova izjava izazvala je diplomatsku oluju u vrijeme kada Njemačka i njeni zapadni saveznici nedjeljama upozoravaju na opasnost od ruske invazije u Ukrajini.

On je govorio na sastanku jednog instituta koji je održan u petak u Nju Delhiju i čiji sadržaj je kružio na društvenim mrežama.

"Lako je dati mu poštovanje koje traži i koje vjerovatno zaslužuje", rekao je vice admiral, govoreći o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

On je, između ostalog, ocijenio da Krimsko poluostrvo koje je Rusija pripojila 2014.godine otišlo i da se neće vratiti pod upravu Ukrajine, što je izazvalo bijes Kijeva. To je izjava koja je takođe potpuno suprotna od stava njegove zemlje koja traži vraćanje Krima Ukrajini.

Viceadmiral je počeo da izražava žaljenje juče popodne, navodeći da su mu izjave bile "nepromišljene" i da su bile greška.

Međutim, one su izazvale mini diplomatsku krizu sa Ukrajinom, koja je popodne pozvala njemačkog ambasadora na razgovor pošto su izjave smatrane potpuno neprihvatljivim.

U objavljenom saopštenju, ovaj 56-godišnji visoki vojni zvaničnik koji je do sada imao besprekornu karijeru prema njemačkim medijima, rekao je da je podnio ostavku ministarki odbrane Kristin Labreht da bi izbjegao dodatne štete njemačkoj mornarici i iznad svega državi Njemačkoj.

Bonus video: