zaharova optužbe nazvala besmislicama

Rusija odbacuje tvrdnje britanskih vlasti da nastoji srušiti ukrajinsku vladu

„Dezinformacija koju je pustilo britansko Ministarstvo spoljnih poslova dokaz je da su članice NATO predvođene anglosaksoncima te koje podižu tenzije po pitanju Ukrajine", kazala je Zaharova

6145 pregleda 4 komentar(a)
Zaharova, Foto: REUTERS
Zaharova, Foto: REUTERS

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odbacilo je tvrdnje Velike Britanije da Rusija nastoji da zameni ukrajinsku vladu promoskovskom administracijom i da bivšeg ukrajinskog poslanika Jevgenija Murajeva razmatra kao potencijalnog kandidata.

„Dezinformacija koju je pustilo britansko Ministarstvo spoljnih poslova dokaz je da su članice NATO predvođene anglosaksoncima te koje podižu tenzije po pitanju Ukrajine. Pozivamo britansko ministarstvo da prestane sa provokativnim aktivnostima i zaustavi širenje besmislica“, navela je portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova na Telegramu.

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije imenovalo je još nekoliko ukrajinskih političara za koje navode da su povezani sa ruskim obavještajnim službama, uz Murajeva, lidera male proruske stranke Naši, koja trenutno nema poslanike u ukrajinskom parlamentu.

Vlada Velike Britanije je tu tvrdnju iznijela na osnovu obaveštajne procjene, bez pružanja dokaza koji bi to potkrijepili.

Ove optužbe dolaze u trenutku zaoštrenih odnosa Rusije i zapadnih zemalja zbog nagomilavanja ruske vojske na ukrajinskoj granici i moguće invazije.

Zapad optužuje Rusiju da je nagomilala desetine hiljada vojnika na granici sa Ukrajinom sa namjerom da izvede napad na tu zemlju.

Kremlj negira bilo kakvu ratobornu namjeru, ali uslovalja smirivanje situacije ugovorima koji bi garantovali neširenje NATO, posebno na Ukrajinu, i povlačenje Alijanse iz istočne Evrope.

Zapad kaže da je to neprihvatljivo i prijeti Rusiji razornim sankcijama ako napadne Ukrajinu.