učestvovalo nekoliko hiljada ljudi

Protest u Briselu protiv restrikcija vezanih za kovid-19: Policija koristila suzavac i vodene topove

Demonstracije protiv zdravstvene potvrde, obavezne za ulazak u restorane i na kulturne događaje redovno se organizuju već više nedjelja u glavnom gradu Belgije

6848 pregleda 8 komentar(a)
Sa protesta u Briselu, Foto: Reuters
Sa protesta u Briselu, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.01.2022. 18:42h

Više hiljada demonstranata, od kojih su neki došli iz drugih evropskih zemalja, protestovalo je danas u Briselu protiv zdravstvene propusnice i restrikcija vezanih za kovid-19, prenosi agencija Frans pres.

Policija je upotrijebila vodene topove i veliku količinu suzavca da rasturi demonstrante, prenosi AP.

Organizatori, među kojima pokret Svjetske demonstracije za slobodu (World Wide Demonstration for Freedom) i Evropljani ujedinjeni za slobodu (Europeans United for Freedom) pozvali su demonstrante iz drugih evropskih zemalja da učestvuju u današnjem protestu.

Viđeni su demonstranti iz Francuske, Njemačke, a u povorci su se vijorile zastave Holandije, Rumunije, Poljske.

Demonstracije protiv zdravstvene potvrde, obavezne za ulazak u restorane i na kulturne događaje redovno se organizuju već više nedjelja u glavnom gradu Belgije.

Na nekim od prethodnih skupova bilo je sukoba demonstranata i policije.

Policija sa bijelim šljemovima u Briselu je više puta jurnula na demonstrante koji nisu poslušali instrukcije da se raziđu.

Vodenim topovima i suzavcem su rastjerivani demonstranti koji su gađali policiju raznim predmetima i uzvikivali uvrede.

Neki demonstranti napali su video tim koji je izvještavao za agenciju Asošiejted pres (AP), gurali su novinare i oštetili njihovu video opremu.

Jedan od demonstranata šutnuo je jednog od novinara a drugi je pokušao da ga udari.

Demonstrantkinja koja je došla iz Lila, na sjeveru Francuske, rekla je da su događaji koji su se odvijali od 2020. omogućili ljudima da se probude dok je mladić iz Portugala rekao da mu je toplo oko srca kada vidi tolike ljude na protestu.

Demonstracije se održavaju iako su neke vlade na putu ka ublažavanju zdravstvenih restrikcija uprkos širenju omikron soja virusa.

Omikron je sada dominanatan soj u Evropi, saopštila je u petak Evropska zdravstena agencija.

Belgija bilježi skok broja dnevnih novozaraženih koji je prešao 60.000 prošle nedjelje, tako da vlasti govore o cunamiju. Međutim, blaži simptomi omikron soja i visoka stopa vakcinacije omogućili su da je zdravstveni sistem pod manjim pritiskom nego za vrijeme prethodnih talasa zaraze.

U tom kontekstu premijer je u petak objavio da restorani i barovi mogu da produže radno vrijeme, dok diskoteke ostaju zatvorene.

Protesti su organizovani danas i u Barseloni, gdje su demonstranti nosili kostime i mahali plakatima na kojima piše "ovo nije pandemija nego diktatura".

Protestovali su protiv restrikcija koje su uvele nacionalne i regionalne vlasti da suzbiju skok zaraza podstaknuti omikron sojem virusa.

Među demonstrantima su bili i oni protiv vakcina i oni koji negiraju ozbiljnost virusa koji izaziva kovid-19.

Malo njih je nosilo maske koje su trenutno obavezne na otvorenom u Španiji.

Prema navodima policije oko 1.100 ljudi učestvovalo je u protestu u Barseloni.

Juče su organizovane velike demonstracije u više evropskih gradova uključujući, London i Pariz.

U Francuskoj, vlada je u četvrtak uveče objavila ukidanje tokom februara većine restrikcija uvedenih da bi se zakočilo širenje epidemije - ukida se obavezno nošenje maske na otvorenom i obavezan rad na daljinu, ponovo se otvaraju diskoteke i vraća publika na koncerte.