Milioner koji tvrdi da Zapad želi rat

Jevgenij Murajev - čovjek za kojeg Britanija tvrdi da Rusija želi da ga postavi za lidera Ukrajine

14621 pregleda 6 komentar(a)
Odbacuje navode Britanije: Jevgenij Murajev, Foto: Rojters
Odbacuje navode Britanije: Jevgenij Murajev, Foto: Rojters

Britanija je optužila Kremlj da želi da postavi proruskog lidera u Ukrajini i navela da su ruski obavještajci u kontaktu sa bivšim ukrajinskim političarima u okviru planova za vojnu ofanzivu.

Britansko ministarstvo inostranih poslova je navelo da Rusija razmatra ukrajinskog političara Jevgenija Murajeva za lidera nove vlade u komentarima koje je Rusija odbacila kao netačne. Murajev je takođe u izjavama za Rojters i “Obzerver” demantovao te navode.

Ko je Jevgenij Murajev?

Rođen u istočnom gradu Harkovu blizu ruske granice 1976. godine, Murajev je dio grupe političara koja se protivi prozapadnom rukovodstvu, koje je preuzelo vlast nakon Majdanskih protesta 2014.

Političku karijeru je počeo u Harkovu kao saveznik bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča, koji je nakon Majdanskog ustanka pobjegao u Rusiju.

Murajev je od 2014 do 2019. bio poslanik. Počeo je u frakciji Opozicioni blok, partiji koja je formirana iz fragmenata Janukovičeve Partije regiona. Međutim, u junu 2016. on se distancirao od Opozicionog bloka i osnovao svoju stranku Za život, slične ideologije.

On je 2018. godine, osnovao drugu stranku po imenu Naši. Murajev se registrovao za predsjedničjkog kandidata na izborima 2019. godine, ali je povukao kandidaturu prije izbora.

Politički stavovi

Murajev je promovisao stavove koji su bliski ruskom narativu u Ukrajini. On Majdanske proteste smatra državnim udarom koji je podržao zapad.

Prošle godine je o ratu u istočnom ukrajinskom Donbas regionu pričao kao o vječnom konfliktu između vlade i pobunjenika, što je suprotno stavu Ukrajine i Zapada koji tvrde da je konflikt između Ukrajine i proruskih snaga.

Murajev je 2021. kazao da ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kontroliše zapad i, kao i Rusija, ustvrdio da bi Ukrajina mogla pokušati da silom povrati teritoriju koju drže proruski separatisti. Kijev negira takve planove, podsjeća agencija Rojters.

”Zelenski je talac i njega ucjenjuju MI6, CIA, svi. Sjutra ga mogu primorati da krene u ofanzivu na Donbas, što bi dovelo do opšteg rata”, kazao je on.

Uvlačenje Rusije u eskalaciju “značiće smrt hiljada Ukrajinaca na jednoj i na drugoj strani demarkacije”.

Koliko je Murajev uticajan?

Murajev je manje poznat od Viktora Medvedčuka, promoskovskog biznismena i poslanika koji kaže da je ruski predsjednik Vladimir Putin kum njegovoj kćerki i koji je prošle godine stavljen u kućni pritvor zbog izdaje.

Ipak, Murajev ima određeni uticaj zahvaljujući njegovom TV kanalu “Naš”, koji je počeo sa emitovanjem u novembru 2018. i čiji je vlasnik zvanično njegov otac Volodimir.

Prema istraživanju iz decembra 2021. godine, Murajev je sa 6,3 odsto podrške sedmorangirani kandidat za predsjednika na izborima 2024. Prema drugom istraživanju, on je na petom mjestu po popularnosti.

On je 2017. godine predao imovinski karton, što je obaveza svakog poslanika, prema kojem ima gotovinu u vrijednosti od dva miliona dolara, milion eura i 13 miliona hrivnji (oko pola miliona eura)

Odbacuje tvrdnje Britanije

Murajev je odbacio navode Britanije, rekavši za list “Obzerver” da takve optužbe “nijesu logične”.

”Jutros sam čitao o toj teoriji zavjere: apsolutno bez dokaza i apsolutno neosnovanoj”, kazao je Murajev. On je za Rojters negirao da je u bilo kakvom kontaktu sa ruskim obavještajcima i odbacio ideju da bi mogao biti u timu sa Kremljom kao “glupu” jer je od 2018. pod ruskim sankcijama.

”To je u Britaniji nekako zaboravljeno ili propušteno, ili se jednostavno ne registruje”, kazao je Murajev, dodajući da zbog ovakvih navoda sumnja u kvalitet rada britanskih obavještajaca.

Ranije juče, u objavi na društevnim mrežama on je pozvao na kraj podjele Ukrajine na prozapadne u proruske političare i kazao da su toj zemlji potrebni novi lideri.

Mir, a ne NATO je u našem interesu, a sada je pitanje hoćemo li imati rat i hiljade mrtvih jer kolektivni Zapad želi da mi budemo lansirna platforma. Ja mislim da to nije u našem interesu

Rusija je takođe odbacila optužbe Britanije kao “dezinformacije”.

Volodimir Fesenko, ukrajinski politički analitičar, kazao je da je Murajev neobičan kandidat.

”Murajev, i pored sve njegove proruske orijentacije, nije osoba koja je veoma bliska Kremlju, naročito ako se uporedi sa Medvedčukom”, napisao je Fesenko.

Bonus video: