Španska vlada i zvanično uvela prinudnu upravu Kataloniji

Pudždemon i 12 članova njegovog kabineta neće više primati plate iz državnog budžeta i mogu biti optuženi za "uzurpiranje" tuđih funkcija, ako odbiju da se povuku
59 pregleda 0 komentar(a)
parlament Katalonije, Karsel Pudždemon, Foto: Reuters
parlament Katalonije, Karsel Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2017. 08:50h

Španska vlada je zvanično preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom i raspustila separatističku regionalnu vladu, objavljeno je na sajtu španskog Službenog glasnika.

Objavljivanje odluke o preuzimanju kontrole nad Katalonijom uslijedilo je nakon što je katalonski parlament juče proglasio nezavisnost.

Španski premijer Marijano Rahoj, koji je sada zamijenio katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, aktivirao je član 155 Ustava, raspustio je regionalni parlament i raspisao izbore u Kataloniji za 21. decembar.

Pudždemon i 12 članova njegovog kabineta neće više primati plate iz državnog budžeta i mogu biti optuženi za "uzurpiranje" tuđih funkcija, ako odbiju da se povuku.

Katalonski zvaničnici nisu odmah odgovorili na mjere centralne vlade u Madridu. Jedino je direktor policije, koji je takođe otpušten, izdao saopštenje u kojem je naveo da će poštovati odluku vlade.

Aktiviranje člana 155 Ustava znači uvođenje prinudne uprave nad Katalonijom, odnosno centralna vlast preuzima kontrolu nad katalonskom vladom, policijom, finansijama, državnim medijima i komunikacijama do održavanja izbora.

Bonus video: