optuženi i neki crkveni zvaničnici koji su još na funkcijama

Papa Benedikt XVI priznao da je dao lažnu izjavu o seksualnom zlostavljanju u crkvi

Benedikt XVI, koji je tada kao Jozef Racinger bio nadbiskup u Minhenu, više puta je tvrdio da nije prisustvovao sastanku sa sveštenikom

4965 pregleda 6 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Penzionisani papa Benedikt XVI priznao je da je dao lažnu izjavu tokom istrage o seksualnom zlostavljanju djece unutar njemačke Rimokatoličke crkve.

Za seksualno zlostavljanje optuženi su i neki crkveni zvaničnici koji su još na funkcijama, prenijela je njemačka agencija DPA.

Penzionisani papa je putem svog sekretara dostavio izjavu u kojoj je naveo da je 1980. bio na sastanku na kojem se diskutovalo o svešteniku koji je zlostavljao dječake u biskupiji Esen, u zapadnoj Njemačkoj, ali da je samo premješten u Bavarsku.

Benedikt XVI, koji je tada kao Jozef Racinger bio nadbiskup u Minhenu, više puta je tvrdio da nije prisustvovao sastanku sa sveštenikom.

Advokatska kancelarija Vestfal Špilker Vaštl koja je za minhensku nadbiskupiju izradila izvještaj o seksualnim zlostavljanjima došla je do zapisnika u kojem je evidentirano da je bio na sastanku.

U pisanoj izjavi bivšeg pape navodi se da greška nije napravljena s lošom namjerom, već je rezultat "previda u uređivanju njegove izjave".

On se izvinio zbog greške i rekao da se nada da će mu biti oprošteno.

Dodaje se da na tom sastanku nije donijeta odluka o svešteniku već da mu je samo dozvoljeno da ima obezbijeđen smještaj za vrijeme terapije u Minhenu.