Britanska vlada istražuje tvrdnju poslanice da je smijenjena sa pozicije državne sekretarke jer je muslimanka

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu saobraćaja Nusrat Gani izjavila je da joj je, kada je smijenjena 2020. godine, rečeno da se kolege ne osjećaju prijatno zbog njene islamske vjeroispovjesti

4697 pregleda 1 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Britanski premijer Boris Džonson danas je naložio istragu navoda poslanice njegove Konzervativne stranke da je smijenjena sa pozicije državne sekretarke zbog toga što je muslimanka.

To je najnovija u nizu optužbi na račun konzervativne vlade koje dovode u pitanje opstanak Džonsona na vlasti.

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu saobraćaja Nusrat Gani izjavila je da joj je, kada je smijenjena 2020. godine, rečeno da se kolege ne osjećaju prijatno zbog njene islamske vjeroispovjesti.

Navela je da joj je zamjereno da nije lojalna partiji jer je navodno nije dovoljno branila od optužbi za islamofobiju.

Funkcioner Konzervativne stranke Mark Spenser, koji je potvrdio da je razgovarao sa Nusrat Gani 2020. godine, odbacio je njene tvrdnje kao "potpuno lažne".

Džonson je zatražio od vladinih zvaničnika "da utvrde činjenice o tome šta se dogodilo", saopštio je njegov kabinet, navodeći da premijer "veoma ozbiljno shvata" tvrdnje poslanice Gani.

Gani je izabrana u parlament 2015. godine, čime je postala prva poslanica konzervativaca muslimanske vjere. Funkciju u izvršnoj vlasti preuzela je 2018. godine.

Iako su napredak Gani konzervativci koristili za tvrdnje da su "stranka koja pruža priliku", partija se u vreme Džonsona našla pod optužbama da i dalje baštini antimuslimanske predrasude. Sam Džonson je 2018. godine, kada još nije bio premijer ni lider stranke, uporedio žene koje nose burke sa poštanskim sandučićima.

Ministri zdravlja i prosvjete u Džonsonovoj vladi, Sadžid Džavid i Nadim Zahavi, podržali su Nusrat Gani i naveli da njene tvrdnje moraju da budu istražene.

Tvrdnje Nusrat Gani su donjele dodatne probleme Džonsonovoj stranci, koja je prethodnih nedjelja podjeljena zbog činjenice da premijer i njegovi saradnici nisu poštovali oštre mjere protiv koronavirusa, već su prisustvovali žurkama dok su obični građani bili "zaključani" u domovima.

Dio poslanika konzervativaca zahtjeva ostavku Džonsona zbog tog skandala.

Bonus video: