Francuske vlasti savjetovale svojim državljanima da odlože "nebitna" putovanja u Ukrajinu

U kontekstu tenzija stvorenih koncentracijom ruskih vojnika na granicama Ukrajine, preporučuje se povećana budnost i savjetuje da se ne putuje u sjeverne i istočne pogranične oblasti zemlje", navelo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova

5587 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francuske vlasti danas su savjetovale svojim državljanima da odlože nebitna putovanja u Ukrajinu i da ne putuju u pogranična područja na sjeveru i istoku zemlje, usred napetosti sa susjednom Rusijom.

"Preporučuje se odlaganja nebitnih putovanja u Ukrajinu... U kontekstu tenzija stvorenih koncentracijom ruskih vojnika na granicama Ukrajine, preporučuje se povećana budnost i savjetuje da se ne putuje u sjeverne i istočne pogranične oblasti zemlje", navelo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Za razliku od SAD i Velike Britanije, Francuska trenutno ne traži od osoblja svoje ambasade ili od porodica diplomata stacioniranih u Ukrajini da napuste zemlju.

"Primili smo k znanju saopštenja SAD i Velike Britanije u vezi sa situacijom njihovog diplomatskog osoblja u Ukrajini", izjavio je neimenovani portparol francuske diplomatije.

Evropska unija je danas saopštila da ne namjerava da slijedi SAD koje povlače porodice svojih diplomata.

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da povlači osoblje iz svoje ambasade u Kijevu zbog "rastuće prijetnje" iz Rusije.

Australija je takođe savjetovala svojim državljanima da ne putuju u Ukrajinu "zbog rizika od oružanog sukoba" i najavila repatrijaciju dijela osoblja iz svoje ambasade.

Bonus video: