UN i NATO: Pitanje Katalonije riješiti u okviru Ustava Španije

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je, nakon što je katalonski parlament proglasio nezavisnost te pokrajine od Španije, upozorio na opasnost od daljih cijepanja u Evropskoj uniji (EU)
0 komentar(a)
Marijano Rahoj, Vlada Španije, Foto: Reuters
Marijano Rahoj, Vlada Španije, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2017. 06:51h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš rekao je da bilo kakvi razgovori o raspodjeli ovlašćenja ostaju unutrašnje pitanje Španije, prenio je njegov portparol Farhan Hak.

Gutereš je to rekao nakon što je španski premijer Marijano Rahoj saopštio da je španska Vlada preuzela prve korake za odgovor na situaciju u Kataloniji time što je raspustila regionalni parlament, smijenila vladu i šefa policije.

Hak je, međutim, dodao da "generalni sekretar ohrabruje sve strane da traže rješenje unutar okvira španskog Ustava i putem ustaljenih političkih i legalnih kanala", prenosi AFP.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio je takođe da se pitanje Katalonije mora riješiti u okviru španskog ustavnog poretka.

"Španija je posvećen saveznik koji značajno doprinosi našoj bezbjednosti", naveo je on na Tviteru.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je, nakon što je katalonski parlament proglasio nezavisnost te pokrajine od Španije, upozorio na opasnost od daljih cijepanja u Evropskoj uniji (EU).

"EU nisu potrebna dodatna cijepanja, dodatne podjele", rekao je Junker novinarima tokom posjete Francuskoj Gvajani u Južnoj Americi.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron saopštio je da u potpunosti podržava Rahoja po pitanju krize u Kataloniji, a premijerka Velike Britanije, Tereza Mej, rekla je da ta država neće priznati nezavisnost tog španskog regiona, javljaju agencije.

Škotska Vlada saopštila je da poštuje i razumije stav katalonske Vlade, a centralnu Vladu u Španiji kritikovala je zbog "odbijanja dijaloga".

Bonus video: