Češka ne povlači porodice diplomata iz Kijeva, nada se diplomatskom rješenju

Ministar Lipavski precizirao je na pitanje novinara da taj odgovor znači ekonomske sankcije a kazao je da podržava da ako NATO zatraži da Češka pošalje dodatne vojne snage na istočno krilo NATO, u baltičke republike

3173 pregleda 0 komentar(a)
Kijev, Foto: Shutterstock
Kijev, Foto: Shutterstock

Šef češke diplomatije Jan Lipavski kazao je danas nakon zasjedanja kriznog štaba povodom krize oko Ukrajine da nema potrebe da se evakuišu porodice čeških diplomata, kako to čine SAD i Velika Britanija, a da zvanični Prag i dalje vjeruje u diplomatsko rješenje sa Rusijom.

Lipavski je pozvao Čehe da do daljnjeg ne putuju u istočne i sjeverne oblasti Ukrajine, dok će on sam sa slovačkim ministrom spoljnih poslova Ivanom Korčokom i šefom austrijske diplomatije Aleksandrom Šalenbergom 7. i 8. februara boraviti u Ukrajini a posjetiće i liniju koja dijeli proruske separatiste.

"I dalje vjerujem u diplomatsko rješenje krize i podržavam sve diplomatske aktivnosti. One međutim nemaju uspijeh i Rusija i dalje zaoštrava aktivnosti. Odgovor mora da bude brz i jak", kazao je šef češke diplomatije.

Ministar Lipavski precizirao je na pitanje novinara da taj odgovor znači ekonomske sankcije a kazao je da podržava da ako NATO zatraži da Češka pošalje dodatne vojne snage na istočno krilo NATO, u baltičke republike.

"Odluka da poklonimo Ukrajini artiljerijsku municiju je dio međunarodnih napora da se Rusija odvrati od zamišljene agresije", kazao je Lipavski na konferenciji za novinare.

Češki premijer Petr Fijala je danas u parlamentu kazao da Češka jasno osuđuje bilo kakvu agresiju od strane Rusije ali da u interesu Češke nije eskalacija sukoba.

"Suočeni smo sa jednom od najvećih prijetnji za evropsku bezbjednosti u poslednjoj deceniji. Svi vidimo kako Rusija ponovno eskalira situaciju u odnosu prema Ukrajini. Povećano prisustvo ruskih oružanih snaga na granici sa Ukrajinom je neopravdana aktivnost" kazao je Fijala.

Premijer susjedne Poljske Mateuš Moravjecki upozorio je danas na Fejsbuku da se ostvaruje najcrnji scenario na koji je Poljska upozoravala.

"S uznemirenjem posmatram situaciju na Ukrajini ali i reakcije naših susjeda, Njemačke na prijetnje od strane Rusije. Veliko razočaranje je povlačenje saglasnosti na isporuke oružja iz Estonije zemlji koja se sprema da se brani od agresora", poručio je Moravjecki.

Poljski premijer dodao je da izgradnja gasovoda Sjeverni tok 2, milijarde koje je ruski predsjednik Vladimir Putin investirao u Evropi, takođe i finansijska "ulaganja" u zapadne političare i lobiste daju Putinu nova oruđa da teroriše dalje zemlje Evrope.

Ni Poljska kao ni Češka ne vidi potrebu da evakuiše porodice svojih diplomata iz Ukrajine, najavljeno je ranije iz poljskog Ministarstva spoljnih poslova.

Bonus video: