Ukrajinski ministar odbrane spreman na sastanak sa ruskim kolegom: O krizi uz zapadne partnere

On je naveo da Kijev trenutno ne vidi opasnost od ruske "invazije" na Ukrajinu, navodeći da se poklapaju obavještajni podaci ukrajinske i obavještajnih službi partnerskih zemalja, ali postoji razlika u njihovom tumačenju

2692 pregleda 3 komentar(a)
Reznikov, Foto: Reuters
Reznikov, Foto: Reuters

Ministar odbrane Ukrajine Aleksandar Reznjikov kazao je da je spreman da se, u okviru međunarodnih pregovora i uz učešće partnera, sastane sa ruskim kolegom Sergejom Šojguom.

"Ako na marginama samita u Briselu ili u Minhenu sa našim partnerima iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Sjeverne Irske bude predloženo da se sastanem sa Šojguom ja ću biti spreman za taj susret", rekao je Reznjikov.

On je naveo da Kijev trenutno ne vidi opasnost od ruske "invazije" na Ukrajinu, navodeći da se poklapaju obavještajni podaci ukrajinske i obavještajnih službi partnerskih zemalja, ali postoji razlika u njihovom tumačenju.

"Analiziramo situaciju na udaljenosti od 200 kilometara od granice. Oni čas približavaju, čak povlače svoje trupe, održavaju vojne manevre", rekao je Reznjikov.

On je naglasio da do ovog momenta ruske Oružane snage nijesu formirale udarnu grupu koja bi mogla da izvede vojnu invaziju na Ukrajinu, prenose agencije.

Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo duž granice sa Ukrajinom.

Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premješta na svojoj teritoriji u skladu sa svojim Ustavom, a da Zapad sve to koristi kao izgovor za širenje na istok.

Bonus video: