Slovenija: Više od 17.000 novozaraženih, najviše u jednom danu od početka epidemije?

Sem sve dominantnije i zaraznije omikron varijante virusa, pomalo neočekivani velik skok novozaraženih u posljednjih nekoliko dana tumači se i velikim zaostacima u testiranju

3053 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz bolnice u gradu Jesenice u Sloveniji, Foto: Reuters
Detalj iz bolnice u gradu Jesenice u Sloveniji, Foto: Reuters

U Sloveniji je u posljednja 24 sata PCR testiranjem potvrđeno više od 17.000 novih infekcija, što je do sada najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka epidemije.

Potvrđene su 17.092 zaraze, što je za 4.799 više u odnosu na najveći broj prije sedam dana.

Riječ je o još nezvaničnom podatku koji prenose mediji, a potpuni izvještaj sa procentom pozitivnih testova, 14-dnevnu incidenciju zaraze i stanje u kovid bolnicama objaviće kasnije danas Nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ), prenijela je Hina.

Sem sve dominantnije i zaraznije omikron varijante virusa, pomalo neočekivani velik skok novozaraženih u posljednjih nekoliko dana tumači se i velikim zaostacima u testiranju.

Razlog kašnjenja je što se dio uzoraka šalje u laboratoriju u Njemačkoj, pa rezultati stižu s nekoliko dana zakašnjenja i naknadno se dodaju.

Zabrinjavajući su i podaci iz bolnica u koje je koronavirus ušao i van kovid odjeljenja, kao i o porastu infekcija među medicinskim osobljem.

Prema nekim podacima, već desetak odsto medicinskog osoblja ne dolazi na posao zbog izolacije ili infekcije.

Bonus video: