Austrija od ponedjeljka ukida lokdaun za vakcinisane

Austrija je prva zemlja u Evropi koja uvodi obaveznu vakcinaciju za odrasle, a prema rečima zvaničnika, to je neophodno zbog niske stope vakcinacije i zaštite bolnica od preopterećenosti kovid pacijentima

5874 pregleda 1 komentar(a)
Karl Nehamer, Foto: Reuters
Karl Nehamer, Foto: Reuters

Austrija će od sledećeg ponedeljka ukinuti lokdaun za nevakcinisane, dan prije stupanja na snagu odluke o obaveznoj vakcinaciji protiv kovida-19, saopštila je danas vlada te zemlje.

Austrijski kancelar Karl Nehamer i ministar zdravlja Volfgang Mikštajn rekli su da ta mjera, koja je uvedena u novembru, više nije potrebna jer ne postoji opasnost od preopterećenja odjeljenja za intenzivnu nijegu u bolnicama, prenosi austrijska novinska agencija APA.

Kancelar je rekao da je lokdaun za nevakcinisane, koji je uveden u novembru prošle godine, bio neizbježna mjera u skladu sa zdravstvenom politikom, iako su se mnogi bunili protiv nje.

Austrija je prva zemlja u Evropi koja uvodi obaveznu vakcinaciju za odrasle, a prema rečima zvaničnika, to je neophodno zbog niske stope vakcinacije i zaštite bolnica od preopterećenosti kovid pacijentima.

Do sada je u potpunosti vakcinisano 75,4 odsto stanovnika.

Nadležni će pisanim putem obavjestiti svako domaćinstvo da je od 1. februara na snazi novo pravilo, a od sredine marta policija će rutinskim provjerama utvrđivati vakcinalni status.

Nevakcinisani će biti kažnjeni od 600 do 3.600 evra u slučaju ponavljanja prestupa.

U Beču se svakog vikenda održavaju protesti protiv obavezne vakcinacije.

Bonus video: