ruski opozicionar trenutno u zatvoru

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope pozvala Rusiju da sprovede istragu o trovanju Navaljnog

Navaljni je bio žrtva ozbiljnog trovanja u Sibiru. Liječen je u Njemačkoj gdje su otkriveni tragovi nervnog agensa novičok iz sovjetske ere. Potom je uhapšen 17. januara 2021. godine po povratku u Moskvu

6689 pregleda 1 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Shutterstock
Aleksej Navaljni, Foto: Shutterstock

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE) pozvala je danas Rusiju da sprovede istragu o trovanju glavnog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je u zatvoru.

PSSE je u rezoluciji usvojenoj sa 86 glasova, 14 protiv i pet uzdržanih, zatražila od Rusije da oslobodi Navaljnog, sprovede "nezavisnu istragu" bez učešća ruske službe bezbjednostii (FSB) i dozvoli posjetu zvaničnika međunarodne Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW).

Navaljni je bio žrtva ozbiljnog trovanja u Sibiru. Liječen je u Njemačkoj gdje su otkriveni tragovi nervnog agensa novičok iz sovjetske ere. Potom je uhapšen 17. januara 2021. godine po povratku u Moskvu.

Rusija nikada nije otvorila istragu, tvrdeći da ne postoje indicije o trovanju.

Navaljni trenutno izdržava dvoipogodišnju kaznu zatvora jer je boravkom u Njemačkoj, gdje se oporavljao od trovanja za koje optužuje Kremlj, prekršio ranije izrečenu uslovnu kaznu.

U Strazburu je u toku zimsko zasijedanje PSSE. Rezolucije tog tijela koji daje preporuke ili poziva vlade na odgovornost u pogledu ljudskih prava, nisu obavezujuće.