Ministar odbrane Velike Britanije nije optimističan da se može zaustaviti invazija Rusije

Volas je najavio da će uskoro putovati za Moskvu gdje će razgovarati sa ruskim ministrom odbrane, Sergejem Šojguom

6917 pregleda 3 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Britanski ministar bezbjednosti Ben Volas kazao je da podržava sankcije protiv Rusije i da pruža podršku Ukrajini.

On je, prenosi BBC, istekao da strahuje od ulaska ruske vojske u Ukrajinu i da to "ne može da se spriječi".

Volas je najavio da će uskoro putovati za Moskvu gdje će razgovarati sa ruskim ministrom odbrane, Sergejem Šojguom. Ministar Velike Britanije ne očekuje da može doći do diplomatskog rješenja i rekao je za BBC da postoji šansa da ova invazija može da se zaustavi ali da istovremeno, nije optimističan.

Mišljenje Velike Britanije na vojnu akciju Rusije, po riječima jednog stranog diplomate, je da je "jedna od najopasnijih trupa".

U posljednih nedjelju dana, Velika Britanija je snabdijevala Ukrajinu sa naoružanjem, ali istu stvar nije spremna da uradi i svaka članica NATO-a.

Volas je kazao i da želi da promijeni mišljenje tih država. Holandija je Volosova prva stanica i očekuje od njih da pošalje štitove i snajpere Ukrajini, ali ostale države izgleda da su nezainteresovane.

Njemačka nova vlada nastavlja da se protivi pomaganju Ukrajini.

Nova ministarka odbrane Njemačke, Kristina Lambreht, ranije je kazala "da ako pomognemo Ukrajini sa oružjem, može vrlo lako da dođe do eskalacije konflikta".

Poljska i Letonija su kritikovale ovo mišljenje i stav Njemačke. Umjesto oružja, Berlin snabdijeva Ukrajinu sa terenskim bolnicama i sa 5.000 vojnih šljemova.

Volas nije optimističan da će Njemci podržati teške ekonomske sankcije protiv Rusije.

On vidi Sjeverni tok 2, izgrađena da snabdijeva Evropu sa gasom od strane Rusije, kao jednu od najtežih sankcija, i smatra da je to jedan od najvećih razloga zašto Njemačka neće da šalje pomoć Ukrajini, jer Njemci dobijaju 40 odsto tog gasa iz Rusije.

Pod pritiskom Velike Britanije, SAD i Poljske, nova njemačka vlada je prihvatila da drži te gasovode zatvorene u slučaju da Putin upotrijebi vojsku protiv Ukrajine.

Volas je rekao:" Sjeverni tok 2 možemo upotrijebiti kao ucjenivanje protiv Rusije da bi došli do smanjenja tenzija i da bi pomogli države koje su u našoj Alijansi".

Bonus video: