Minhenski nadbiskup poziva na duboke reforme u Rimokatoličkoj crkvi zbog izvještaja o zlostavljanju

Minhenski nadbiskup Rajnhard Marks je dodao da želi da da dopinos daljem toku istrage, ali da će razgovarati sa zvaničnicima iz nadbiskupije i Vatikana ukoliko primijeti da je "više smetnja nego od pomoći"

2834 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Minhenski nadbiskup Rajnhard Marks izjavio je danas da su Rimokatoličkoj crkvi neophodne duboke reforme da prevaziđe "katastrofu" izazvanu navodima o seksualnom zlostavljanju i naveo da namjerava da ostane na poziciji uprkos optužbama i na njegov račun.

Papa Franjo je prošle godine odbio Marksovu ostavku koju je podnio upravo zbog skandala u vezi sa seksualnim zlostavljanjem u Crkvi.

Marks, blizak papin saradnik, optužen je za dva slučaja o zlostavljanju kojima je rukovodio.

Optužbe su iznijete u nezavisnom izvještaju koji je za minhensku nadbiskupiju izradila advokatska kancelarija Vestfal špilker vaštl.

On je danas novnarima rekao da će proučiti izvještaj i slučajeve kako bi "učio iz njih". Uputio je izvinjenje žrtvama i vjernicima u svojoj parohiji.

Marks je dodao da želi da da dopinos daljem toku istrage, ali da će razgovarati sa zvaničnicima iz nadbiskupije i Vatikana ukoliko primijeti da je "više smetnja nego od pomoći".

"Vidimo katastrofu. Svako ko još uvek negira sistemske uzroke i protivi se neophodnoj reformi crkve u njenim stavovima i strukturama nije razumio izazov", naveo je on.

Istakao je i da Crkva mora da dopre do žrtvi kao i da ih je on "previdio" što je "neoprostivo".

U izvještaju je optužen i penzionisani papa Benedikt XVI, tada Jozef Racinger, nadbiskup u Minhenu. Optužbe se odnose na četiri slučaja u kojima je znao za seksualno zlostavljanje i samo premjestio sveštenika koji je počinio krivično djelo u drugu nadbiskupiju.

Bonus video: