Sramna zloupotreba patnje Jevreja

Margot Fridlander osudila korištenje žute zvijezde na antivakserskim protestima

6622 pregleda 8 komentar(a)
Fridlander, Foto: REUTERS/Yves Herman
Fridlander, Foto: REUTERS/Yves Herman

Stogodišnjakinja koja je preživjela holokaust, Margot Fridladner, pozvala je juče mlađu generaciju da se uvijek sjeća nacističkog genocida i osudila upotrebu žute zvijezde na protestima protiv vakcinacije.

"Danas vidim da se sjećanje na ono što se desilo zloupotrebljava u političke svrhe, ponekad čak i ismijava i gazi", rekla je u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta u Briselu na ceremoniji obilježavanja 77. godišnjice oslobađanja koncentracionog logora Aušvic u Poljskoj.

"Nevjerovatno, morala sam da gledam sa sto godina kako simbole našeg isključenja od strane nacista sramno koriste na ulici novi neprijatelji demokratije da bi se predstavili kao žrtve, a žive usred demokratije", dodala je Fridlender.

Ona je mislila na neke demonstrante na protestima protiv vakcinacije koji nose bedževe sa žutom zvijezdom. Nacisti su tokom Drugog svjetskog rata primoravali Jevreje da nose žutu zvijezdu na odjeći kako bi bili prepoznatljivi za progon.

U izvještaju koji je juče objavila izraelska vlada, kaže se da takvi demonstranti podstiču globalni antisemitizam.

Fridlender je uhapšena 1944. dok je bila u bjekstvu i odvedena u logor Terezijenštat, dok su njena majka i brat godinu ranije deportovani u Aušvic, gdje su ubijeni. Sa suprugom je emigrirala u SAD 1946. godine, a u Berlin se vratila 2010. da bi, kako je rekla, prenosila poruku mlađim generacijama.

"Vratila sam se da pričam sa vama, da vam pružim ruku, da vas zamolim da svjedočite umjesto nas koji nećemo još dugo moći ovo da radimo", kazala je na njemačkom.

"Ne možemo promijeniti ono što se desilo, ali se to ne smije nikad ponoviti. Zato moramo da budemo budni danas i da ne žmurimo kao u prošlosti", upozorila je.

Predsjednica Evropskog parlamenta Ursula fon der Lajen je obećala da će Evropa ostati budna na prijetnju antisemitizma koja i dalje truje društvo.

"Čuli smo upozorenje od ljudi poput vas. Ovoga puta, neće zatvarati oči. Nikad više", poručila je šefica EK.

Bonus video: