Špansko tužilaštvo: Optužnice zbog glasanja o nezavisnost; Pudždemon pozvao na mir

Katalonski vođa Karles Pudždemon pozvao je Katalonce da ostanu smireni uoči očekivanih mjera španskih centralnih vlasti poslije proglašenja nezavisnosti te španske oblasti u regionalnom parlamentu
4 komentar(a)
parlament Katalonije, Foto: Reuters
parlament Katalonije, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.10.2017. 16:37h

Ustavni sud Španije pokrenuo je proces pregledanja glasanja održanog u katalonskom parlamentu gdje je danas proglašena nezavisnost tog regiona od Španije.

"Državni tužilac i druge stranke imaju tri dana da iznesu svoje navode", rekao je sud.Španski državni tužilac tražiće da se odgovorni za glasanje o nezavisnosti Katalonije optuže za pobunu, rekao je portparol tužilaštva.

Portparol, koji je tražio da mu se ne navodi ime, rekao je da tužilac razmatra da li bi optužnice trebalo da budu ograničene na katalonsku vladu, koju predvode predsjednik Karles Pudždemon i potpredsjednik Oriol Žunkeras, ili da uključi i lidere parlamenta i poslanike koji su danas glasali za proglašavanje nezavisnosti.

On je rekao da bi optužnice mogle biti podignute u ponedjeljak.

Po španskom krivičnom zakonu, pobuna se može kazniti sa do 25 godina zatvora, ili na kraću kaznu ako pobuna nije dovela do nasilja.

Pudždemon: U našim rukama je izgradnja republike

Katalonski vođa Karles Pudždemon pozvao je Katalonce da ostanu smireni uoči očekivanih mjera španskih centralnih vlasti poslije proglašenja nezavisnosti te španske oblasti u regionalnom parlamentu.

Obraćajući se stotinama okupljenih pristalica nezavisnosti koji su napunili katalonski parlament, Pudžemon je rekao da "u danima koji slijede treba da zadržimo naše vrijednosti pacifizma i naše dostojanstvo. U našim i u vašim rukama je izgradnja republike".

Pudždemon je rekao da je Parlament danas ispunio davno željeni korak za koji se borilo i koji je kulminirao mandatom dobijenim na referendumu o nezavisnosti 1. oktobra, koji je, međutim, centralna vlast Španije zabraila.

Okupljeni su otpjevali katalonsku himnju "Els Segadors", i uzvikivali "Sloboda!".

S druge strane, Senat Parlamenta Španije je odobrio predlog da Vlada preuzme kontrolu nad Katalonijom.

Senat je usvojio uvođenje vanrednih mjera u Kataloniji, u skladu s Članom 155. Ustava Španije. To znači da centralna vlast Španije preuzima upravljanje nad katalonskom policijom, finansijama, javnim medijima i telekomunikacijama na šest mjeseci, do održavanja prijevremenih izbora.

Španski premijer Mariano Rahoj sazvao je hitan sastanak vlade da bi se utvrdile mjere koje će biti primenjene.

Bonus video: