"NOVI PROJEKAT ĆE BITI DJELIMIČNO FINANSIRAN IZ EVROPSKIH FONDOVA"

EU želi da učetvorostruči proizvodnju mikročipova do kraja 2030. godine

"Pomoć neće biti dodijeljena samo za finansiranje povećanja trenutnih proizvodnih linija kako bi se izašlo na kraj sa trenutnim nedostatkom, već će podržati inovacije i proizvodnju čipova nove generacije", rekao je evropski komesar Tijeri Breton

3171 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Evropska komisija uskoro će otkriti plan da učetvorostruči evropsku proizvodnju elektronskih čipova do 2030. godine i to će biti jedna od glavnih inicijativa evropske industrije, ključne i sa geopolitičkog gledišta.

"Želimo da do 2030. godine dostignemo 20 odsto svjetske proizvodnje, znajući da bi tržište do tada trebalo da se udvostruči. Stoga je za Evropu pitanje da svoju sopstvenu proizvodnju pomnoži sa četiri", izjavio je evropski komesar za unutrašnju trgovinu Tijeri Breton za francuski list Lezeko.

Globalna ekonomija sada se suočava sa nedostatkom poluprovodnika, dok je potražnja povećana zbog sve veće digitalizacije.

Novi projekat nazvan "Chips act" biće djelimično finansiran iz evropskih fondova, rekao je Breton.

"Pomoć neće biti dodijeljena samo za finansiranje povećanja trenutnih proizvodnih linija kako bi se izašlo na kraj sa trenutnim nedostatkom, već će podržati inovacije i proizvodnju čipova nove generacije", rekao je evropski komesar.