trista brojeva bilo pogođeno elektronskim praćenjem

Afera prisluškivanja Pegaz: Prve tužbe protiv mađarske države

Vlade Poljske i Mađarske prisluškuju kritičare softverom Pegaz. To su jedine dvije zemlje u Evropskoj uniji koje praktikuju tu vrstu prisluškivanja. Prisluškivani su u Mađarskoj sada odlučili da tuže državu

2826 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sabolč Panji je u proljeće 2021. saznao da je na njegovom pametnom telefonu ostavljen špijunski softver Pegaz. Znalo se da taj softver može mnogo više od običnog prisluškivanja i snimanja razgovora. On ima pristup svim podacima sa telefona i može da neprimjetno uključi i kameru i mikrofon.

„Osjećao sam se kao da su mi provalili u stan ili kancelariju, kao da su na sve strane tajno postavili mikrofone i kamere i da me prate i do kupatila“, kaže mađarski istraživački novinar.

Panji radi za istraživački portal Direkt36 iz Budimpešte. On je jedna od više desetina osoba koje mađarska država prati uz pomoć softvera Pegaz – i to protivzakonito. Naime, oni nisu ni teški kriminalci ni teroristi za čije praćenje je softver predviđen. Oni su samo bili neugodni za vladavinu Viktora Orbana, jer su istraživali aktivnosti vlasti ili su bili politički aktivisti.

Jula 2021. je jedna međunarodna istraživačka mreža objavila 50 000 telefonskih brojeva širom svijeta koji su obrađivani izraelskim softverom Pegaz. U Mađarskoj je 300 brojeva bilo pogođeno elektronskim praćenjem – špijunirani su novinari, advokati, politički aktivisti, preduzetnici, pa i jedan bivši ministar.

Bolja kontrola tajnih službi

Sada, pola godine poslije izbijanja afere, šest praćenih osoba, među kojima je Panji, tužili su mađarsku državu. To je prva takva tužba u EU. Osim pred mađarskim sudovima, oni će cijelu stvar izneti i pred institucijom za zaštitu ličnih podataka NAIH, kao i pred državnim tužiocem u Izraelu. Njih će zastupati Društvo za prava na slobodu (TASZ), jedna od najvažnijih mađarskih organizacija za zaštitu ljudskih prava, kao i izraelski advokat Ejtaj Mak. TASZ je sve ovo predstavio u Budimpešti u petak (28.01.2022) i postavio posebni sajt na internetu.

„Želimo da ljudi koje prate softverom saznaju koje podatke o njima imaju tajne službe", rekao je advokat u TASZ-u, Adam Remport. On je dodao da je osim toga cilj te organizacije bolja kontrola tajnih službi u Mađarskoj. To je važno i Sabolču Penjiju: „Sadašnja regulativa je do te mjere sunđerasta i široka, da u Mađarskoj svako može biti špijuniran“.

Prodaja uprkos sumnjama

U Izraelu advokat Ejtaj Mak namjerava da državnom tužilaštvu podnese zahtjev za pokretanje sudskog postupka protiv privatnog proizvođača softvera NSO Group i protiv izraelskog Ministarstva odbrane. Ovaj advokat je to već bezuspješno pokušavao zbog primjene softvera u Meksiku. Ali on ne odustaje: „Pegasus je prodat mađarskoj državi, iako su postojale mnoge nedoumice oko lošeg stanja u oblasti vladavine prava. Zato ću pokušati da tužim izraelsko Ministarstvo odbrane zbog nesprečavanja krivičnog djela i povrede prava na privatnost!", kaže izraelski advokat.

Pegaz u Poljskoj

Na početku „Afere Pegasus“ smatralo se da je jedino Mađarska na ovaj način upotrebljavala softver za špijuniranje sopstvenih građana. Ali krajem 2021. otkriveno je da je i u Poljskoj vlada, sačinjena od dominantne stranke Pravo i pravda (PiS), radila isto.

U obje zemlje su vlade indirektno priznale da su pomoću softvera špijunirale građane. U Mađarskoj je novembra 2021. to novinarima slučajno priznao jedan visoki funkcioner vladajućeg Fidesa, rekavši da je mađarsko ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo softver. Nedugo potom je mađarsko državno tužilaštvo izjavilo da to „ne odgovara činjenicama”.

Ali nema sumnje da su mađarski premijer Viktor Orban i tadašnji izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koje povezuje dugogodišnje prijateljstvo, napravili dogovor o izraelskoj prodaji softvera Mađarskoj, vjerovatno prilikom susreta u Budimpešti 2017.

Zajednički neprijatelj Soroš

Orban i Netanjahu imaju zajedničkog neprijatelja: američkog miljardera mađarsko-jevrejskog porekla Džordža Soroša koji potpomaže aktivnosti civilnog društva. Ova dva političara uvijek jedan drugom pomažu: Mađarska stalno blokira rezolucije Evropske unije koje su kritične prema Izraelu. A Netanjahu zauzvrat potvrđuje da je Orbanova vlada uzorna u borbi protiv antisemitizma, iako su vladine kampanje protiv Soroša često antisemitski obojene.

"Izrael je platio veliku cijenu za podršku Mađarske, pokrivajući antisemitizam Orbanove vlade“, kaže Ejtaj Mak. On je uvjeren da je upotreba Pegasusa u Mađarskoj plod saradnje Netanjahua i Orbana. „Taj softver za špijunažu je instrument izraelske diplomatije", kaže Mak.

Izvjesna paranoja u sistemu

I izraelski advokat i mađarski pravnik Adam Remport znaju da bi sudski postupak mogao potrajati godinama. Mak kaže da neće odustati od namjere da Izrael sudski odgovara za izvoz oružja, pa i sajber-oružja kao što je Pegasus u autokratske zemlje. Remport naglašava da će TASZ, ako treba, ići do Evropskog suda za ljudska prava u Strazbura: „Presuda pred tim sudom imala bi sveevropski značaj“.

Sabolč Panji i njegove kolege iz investigativne platforme Direkt 36 su u međuvremenu stalno otkrivali nove slučajeve zloupotrebe špijunskog softvera u Mađarskoj. Pri tome se nije radilo samo o kritičarima režima. Decembra prošle godine objavljeno je da je na ovaj način špijunirano obezbjeđenje predsjednika države Janoša Adera, bliskog saradnika Viktora Orbana. “Kada sada vidimo da špijuniraju čak i ljude iz Orbanove okoline, onda se mora konstatovati da čak i u unutrašnjosti sistema postoji izvjesna paranoja”, kaže Panji.