Francuska planira da pošalje više stotina vojnika u Rumuniju

Ona je rekla da će Francuska uskoro imati sastanak sa članovima NATO o slanju kontingenta svojih snaga u Rumuniji i da se priprema da bude spremna da pošalje vojnike čim od nje to bude zatraženo, u dogovoru sa drugim partnerima i evropskim zemljama

3208 pregleda 3 komentar(a)
Parli, Foto: Reuters
Parli, Foto: Reuters

Francuska planira da pošalje više stotina vojnika u Rumuniju u okviru mogućeg raspoređivanja NATO u toj zemlji, rekla je danas francuska ministarka odbrane dok je francuski ministar spoljnih poslova najavio zajedničku posjetu Ukrajini sa svojim njemačkim kolegom.

"Zato sam bila u Rumuniji u četvrtak. Mi smo očigledno razgovarali sa svojim rumunskim partnerima o tom pitanju", rekla je francuska ministarka odbrane Florans Parli za radio Frans enter.

Predsjednik Emanuel Makron najavio je 19. januara da je Francuska spremna da se angažuje u novim misijama posebno u Rumunji.

Ta zemlja koja se graniči sa Ukrajinom i ima pristup Crnom moru, koje je zona izuzetne tenzije, je u epicentru tenzija i prema tome treba da bude ohrabrena, ocijenila je Parli.

Ona je rekla da će Francuska uskoro imati sastanak sa članovima NATO o slanju kontingenta svojih snaga u Rumuniji i da se priprema da bude spremna da pošalje vojnike čim od nje to bude zatraženo, u dogovoru sa drugim partnerima i evropskim zemljama.

Pariz računa na slanje nekoliko stotina ljudi i nada se da će biti zemlja koja će pružati okvir snagama koje će biti poslate u Rumuniji, kao što Velika Britanija trenutno komanduje bataljonom NATO u Estoniji, rekla je francuska ministarka.

"Radi se o davanju uvjeravanja u okviru defanzivne alijanse", rekla je ona.

Francuski šef diplomatije Žan-Iv Le Drian je objavio danas preko Tvitera da će 7. i 8. februara otići u Ukrajinu zajedno sa svojom njemačkom koleginicom Analenom Berbok.

"Dao sam uveravanja Dmitru Kulebi (ukrajinskim ministrom spoljnih poslova) o našoj punoj podršci i solidarnosti sa Ukrajinom. Naša mobilizacija se nastavlja posebno u Normandijskom formatu za deeskalaciju tenzija", napisao je Le Drian na Tviteru.

Rusija, Ukrajina, Francuska i Njemačka u srijedu su u Parizu razgovarale prvi put od septembra 2021. u tom formatu sa četiri strane, nazvanom Normandijski.

Oni su se složili da prekid vatre treba da se održi između ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Sličan sastanak treba da bude održan u februaru u Berlinu.

Bonus video: