Njemački Zeleni izabrali novi dvojac na čelu: Nuripur i Lang umjesto Habeka i Berbok

Zeleni tradicionalno imaju dvoje vođa na nacionalnom nivou, jedu ženu i jednog muškarca

2729 pregleda 0 komentar(a)
Lang, Foto: Reuters
Lang, Foto: Reuters

Njemačka partija Zeleni izabrala je danas na čelo stranke novo dvoje vođa koji su obećali da će nastaviti da se bore za centralna pitanja kao što su klimatske promjene, dok se partija prilagođava svojoj ulozi u novoj koalicionoj vladi Njemačke.

Omid Nuripur (46) i Rikarda Lang (28) biće kopredsjedavajući stranke, a zamjenjuju Analenu Berbok i Roberta Habeka koji su vodili Zelene od 2018. dok nisu prešli na ministarska mjesta u novoj njemačkoj vladi.

Emili Buning, politička direktorka Zelenih i Nuripur
Emili Buning, politička direktorka Zelenih i Nuripurfoto: Reuters

Berbok je nova ministarka spoljnih poslova, a Habek je vicekancelar i ministar za ekonomiju i klimu.

U decembru je tročlana koalicija Socijaldemokrata lijevog centra, Zelenih i Slobodnih demokrata preuzela vlast pod kancelarom Olafom Šolcom. Nova vlada obilježava novu eru poslije 16 godina vladavine Angele Merkel, i prvi put su Zeleni na vlasti od 2005. godine.

Zeleni tradicionalno imaju dvoje vođa na nacionalnom nivou, jedu ženu i jednog muškarca.

Lang je bila bez protivkandidatkinje dok je Nuripur imao dva konkurentna ali je lako pobijedio.

Nuripur koji je rođen u Iranu i emigrirao u Njemačku sa 13 godina, veteran je političar Zelenih koji je služio u Bundestagu od 2006. godine. On je prethodno bio član nacionalnog odbora stranke i portparol za spoljnu politiku.

Lang je najmlađi vođa Zelenih. Izabrana je u Bundestag u septembru, počela je u partijskom ogranku mladih i služila kao portparol o pitanjima žena. Smatra se predstavnicom lijevog krila partije.

Njih dvoje čeka izazov da idu stopama Berbok i Habeka koji su popularni u stranci i smatraju se zaslužnim za proširenje baze Zelenih proteklih godina.

Oni takođe treba da oblikuju Zelene da djeluju kao dio vladajuće koalicije, umjesto kao opozicija.

Oboje su ukazali na te izazove u svojim govorima.

Berbok, Habek i druge vođe Zelenih imaju potrebu za našom solidarnošću, rekao je Nuripur dodajući da je njima takođe potrebna "pametna i samouvjerena stranka" da im pomogne da još dalje razviju svoje planove.

Lang je pozvala članove stranke da vide kompromise vladanja kao šansu.

"Vladanje nije kazna, to je ogromna šansa", rekla je ona.

Bonus video: