Erdogan smjenio šefa Agencije za statistiku

Erdogan je kritikovao visoke kamate, za koje vjeruje da uzrokuju inflaciju, što je upravo suprotnost konvencionalnom ekonomskom razmišljanju

3017 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Turski predsjednik Redžep Tajiip Erdogan smjenio je šefa državne agencije za statistiku, nakon što je objavio podatke koji pokazuju da je prošlogodišnja stopa inflacije dostigla 19-godišnji maksimum od 36,1 odsto.

Erdogan nije objasnio svoju odluku da imenuje Erhana Cetinkaja, koji je bio potpredsjednik turskog bankarskog regulatora za novog šefa državne statistike, prenosi Capital.ba.

Smjena Saita Erdala Dincera posljednja je u nizu sličnih odluka Erdogana, koji je smijenio tri guvernera centralnih banaka od jula 2019. godine.

Erdogan je kritikovao visoke kamate, za koje vjeruje da uzrokuju inflaciju, što je upravo suprotnost konvencionalnom ekonomskom razmišljanju.

Podatak o inflaciji za prošlu godinu koji je objavio Dincer naljutio je i provladin i opozicioni tabor. Opozicija je saopštila da je nedovoljno prijavljeno, tvrdeći da su realni troškovi života bili najmanje duplo veći.

Erdogan je, navodno, kritikovao statističku agenciju “u četiri oka” zbog objavljivanja podataka za koje je smatrao da preuveličavaju razmjere ekonomskih nevolja Turske.

Agencija bi naredne sedmice trebalo da objavi podatke o inflaciji za januar.

Erdogan je postavio novog ministra pravde, imenujući bivšeg zamjenika premijera Bekira Bozdaga, koji je zamijenio Abdulhamita Gula.

Bonus video: