Džonsonu uručen izvještaj o žurkama, istraga koči objavljivanje sadržaja

Navodi da su premijer i njegovi bliski saradnici prekršili oštra ograničenja, koja je vlada uvela radi suzbijanja koronavirusa, izazvali su gnjev javnosti, ali i intenzivne sukobe unutar Džonsonove Konzervativne stranke, čiji neki poslanici traže njegovu ostavku

1494 pregleda 0 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Shutterstock
Boris Džonson, Foto: Shutterstock

Britanskom premijeru Borisu Džonsonu uručen je dugoočekivani izvještaj istražitelja o žurkama na kojima je sa saradnicima navodno kršio oštre mjere protiv koronavirusa, ali sadržaj nije objavljen jer je policijska istraga u toku.

Vlada je saopštila da je državna službenica Sju Grej predala premijeru ažuriran izvještaj o istragama koje vodi.

Džonsonov kabinet je naveo da će izvještaj biti objavljen i da će se premijer tim povodom obratiti parlamentu u toku dana.

Međutim, malo je vjerovatno da će biti objavljena potpuna priča o tvrdnjama koje su potresle Džonsonovu vladu.

Neki od nalaza iz izvještaja neće biti objavljeni na zahtjev policije, koja je pokrenula posebnu istragu o tome da li su nekim od gotovo 20 okupljanja koje je Sju Grej istraživala prekršeni zakoni povezani sa borbom protiv koronavirusa.

Navodi da su premijer i njegovi bliski saradnici prekršili oštra ograničenja, koja je vlada uvela radi suzbijanja koronavirusa, izazvali su gnjev javnosti, ali i intenzivne sukobe unutar Džonsonove Konzervativne stranke, čiji neki poslanici traže njegovu ostavku.

Ti poslanici konzervativaca navode da će pokrenuti proceduru izglasavanja nepovjerenja Džonsonu ako Grej zaključi da je on prekršio zakon ili da je lagao parlament o svojim postupcima.

Džonson negira da je kršio zakone i navodi da "apsolutno nema namjeru" da podnese ostavku.

Objavljivanje izvještaja Sju Grej odloženo je kada je londonska policija prošle nedjelje pokrenula sopstvenu istragu navoda o ozbiljnim kršenjima pravila o koronavirusu.

Nejasno je da li će nalazi Grej biti objavljeni u cjelini po okončanju policijske istrage.

Bonus video: