Danska studija: Podvarijanta omikrona zaraznija od originalnog soja, nevakcinisani podložniji inficiranju

Studiju su sproveli istražitelji danske uprave zajedno sa danskim univerzitetima od 20. decembra do 18. januara, na 18.000 ispitanika

13847 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Podvarijanta omikron soja koronavirusa BA.2 je zaraznija od originalnog soja BA.1, pokazuje danas objavljena danska studija.

"Studija pokazuje da ukoliko je osoba u vašem domaćinstvu inficirana BA.2 varijantom postoji globalni rizik od 39 odsto da će drugi član domaćinstva biti zaražen u prvoj nedjelji. S druge strane ukoliko je ta osoba inficirana varijantom BA.1, rizik je 29 odsto, navela je u saopštenju danska Uprava za kontrolu infektivnih bolesti (SSI).

Podvarijanta BA.2 je postala dominanta u Danskoj, i prema preliminarnoj računici ona je 1,5 puta zaraznija od varijante BA.1, navela je danska uprava 26. januara.

Nevakcinisane osobe takođe su podložnije inficiranjem podvarijantom BA.2 u odnosu na BA.1, rekla je u saopštenju ljekarka iz tog danskog tijela Kamila Holten Meler.

Studija pokazuje da su vakcinisane osobe i posebno one koje su primile buster dozu vakcine mnogo manje podložne infekciji, ukazala je ona.

Uprkos rekordnom broju slučajeva zaraze i porastom od 43 odsto novoinficiranih u sedam dana, Danska planira sutra da ukine sve restrikcije navodeći veliki procenat vakcinisanih i lakši oblik bolesti od omikron soja virusa.

Studiju su sproveli istražitelji danske uprave zajedno sa danskim univerzitetima od 20. decembra do 18. januara, na 18.000 ispitanika.

Bonus video: