Portugalci izabrali političku i ekonomsku stabilnost

Ubjedljivom podrškom partiji premijera Antonija Koste birači u Portugalu spriječili da ekstremna desnica dođe na vlast

4908 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Portugalski birači juče su oprezno pozdravili povratak političkoj stabilnosti nakon iznenađujuće ubjedljive pobjede na vanrednim izborima socijalističkog premijera Antonija Koste, kojeg podržavaju investitori zbog uspješnog balansaranja budžetne discipline sa ekonomskim rastom.

Prkoseći svim predviđanjima, Kosta je osvojio treći mandat i 117 mjesta u parlamentu, što je tek drugi put u demokratskoj istoriji Portugala da Socijalistička partija osvoji apsolutnu većinu. Izbori su organizovani dvije godine nakon Kostinog drugog mandata pošto je parlament odbacio predlog budžeta njegove manjinske administracije.

Glavna opoziciona partija Socijaldemokrate (PSD) desnog centra je osvojila 71 poslaničko mjesto, prenijela je agencija Rojters.

”Niko to nije očekivao, čak ni socijalisti, ali ja mislim da je to dobro za zemlju - potrebna nam je stabilnost”, kazao je za britansku agenciju 69-godišnji Antonio Karlos dok je šetao u jednoj od četvrti Lisabona.

Žoao Fidalgo, 39, je bio oprezniji rekavši da je zabrinut da bi većina mogla uticati sa socijalisti skrenu udesno. “Nadam se da će nastaviti sa politikama lijevog centra i da ih neće obmanuti velike kompanije i ekonomski interesi”, kazao je on.

Analitičari tvrde da su lijevo orijentisani birači, uključujući pristalice bivših saveznika socijalista, Lijevog bloka i komunista, podržali Kostinu partiju kako bi se pobrinuli da PSD ne pobijedi na izborima, jer bi se za podršku oslonio na ekstremnu desnicu.

Komunisti i Lijevi blok su izgubili oko polovinu mjesta u parlamentu.

Ekstremno desničarska Čega je treća po snazi partija u parlamentu, što znači da je ostvarila značajan napredak osvojivši 12 poslaničkih mjesta u odnosu na jedno koliko je imala u prethodnom sazivu. Mnogi Portugalci su zapanjeni ovakvim uspjehom desničara.

”To je partija ekstrema, fašizma... Iznenađena sam što Portugal i dalje želi da oni imaju predstavnike u zemlji”, kazala je 22-godišnja Marijana Mursa, dodajući da je Kosta zaslužio da pobijedi zbog načina na koji je postupao tokom pandemije.

Investitori su pozdravili pobjedu Koste, a njemačka DZ banka je navela da se “ovakav izborni rezultat u Lisabonu jasno može protumačiti kao potvrda Kostine konzistentne ekonomske i fiskalne politike”.

Bonus video: