U Njemačkoj više od 208.000 novozaraženih koronavirusom

Prema podacima državne Agencije za kontrolu bolesti, varijanta koronavirusa omikron glavni je razlog povećanja broja oboljelih, a čini oko 95 posto novih infekcija

1402 pregleda 60 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

Njemačka je u srijedu zabilježila 208.498 novih slučajeva kovid-19, što je najveći dnevni broj novozaraženih koronavirusom od početka pandemije.

Prema podacima državne Agencije za kontrolu bolesti, varijanta koronavirusa omikron glavni je razlog povećanja broja oboljelih, a čini oko 95 posto novih infekcija, prenosi N1.

Institut „Robert Koh“ saopštio je da se procjenjuje da je 2.278.900 ljudi trenutno bolesno od kovid-19, što je najviše od početka pandemije.

Broj hospitalizacija zbog kovid-19 ostao je relativno nizak, a radi se o prosječno 4,77 hospitalizacija na 100.000 stanovnika. U utorak se na odjeljenjima intenzivne njege liječilo 2.257 pacijenata, a slobodno je oko 3.100 kreveta.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da, iako je omikron do sada izazivao blage simptome, ova varijanta se brzo širi i mogla bi preopteretiti zdravstveni sistem ako se nastavi rast broja oboljelih.

Predsjednik Bolničkog saveza Njemačke Gerald Gas upozorio je na opasnost preranog popuštanja mjera protiv koronavirusa, iako su susjedne zemlje poput Danske, Holandije i Austrije najavile više koraka prema ublažavanju ograničenja.

"Po mom mišljenju, možemo govoriti o ublažavanju nekih mjera tek nakon što prođemo talas omikrona", izjavio je u srijedu za novine "Rheinische Post".

Stručnjaci navode da će se brojevi novih infekcija vjerovatno povećati u narednim danima, a očekuje se da će talas biti na vrhuncu sredinom mjeseca.

Njemačka je među državama koje su najteže pogođene pandemijom kovid-19 u zapadnoj Evropi. U zemlji koja ima oko 83 miliona stanovnika broj do sada zaraženih koronavirusom veći je od deset miliona, a od posljedica je preminulo oko 118.200 ljudi.

Bonus video: