Britanske vlasti odbacile optužbe na njihov račun u vezi sa migrantima

"Moralna odgovornost za one koji nestanu na moru ne snosi Francuska, već Velika Britanija koja odbija da odgovori na to pitanje", rekao je Makron

3249 pregleda 1 komentar(a)
Lamanš, Foto: Shutterstock
Lamanš, Foto: Shutterstock

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odbacila je danas optužbe francuskog predsjednika Emanuela Makrona da je Velika Britanija "moralno odgovorna za smrt migranata koji pokušavaju ilegalno da pređu Lamanš".

"Makronove primjedbe su pogrešne, potpuno su pogrešne", rekla je Priti Patel pred parlamentarnom komisijom.

Ilegalni prelasci Lamanša redovna su tema tenzije između Pariza i Londona. Više od 51.000 migranata prošle godine je pokušalo da pređe Lamanš, a 28.000 je uspjelo da dođe do britanske obale, rekla je britanska ministarka.

Mnogi migranti su stradali na tom opasnom putu, što je bio slučaj krajem novembra kada je umrlo njih 27.

Makron je zamjerio Britancima što odbijaju da uvedu legalne načine ulaska migranata u njihovu zemlju.

"Moralna odgovornost za one koji nestanu na moru ne snosi Francuska, već Velika Britanija koja odbija da odgovori na to pitanje", rekao je Makron.

Prema njegovim rečima, Britanci i dalje imaju sistem iz 80-ih "koji upravlja ekonomskom imigracijom licemerjem", jer ne postoji legalan put imigracije.

Ilegalni prelazi preko Lamaša predstavljaju osetljivo pitanje za vladu britanskog premijera Borisa Džonsona, koja je borbu protiv imigracije postavila kao prioritet posle istupanja zemlje iz članstva u Evropskoj uniji (Bregzit).

Parlament razmatra predlog zakona koji predviđa oštrije mjere protiv švercera, ali i protiv ilegalnih dolazaka.

Upitana o mogućnosti da se migrantima dozvoli da traže azil na evropskom kontinentu, prije nego što stignu u Veliku Britaniju, Priti Patel je odgovorila da takva opcija "nije održiva" jer "ne bi spriječila ljude da pređu preko opasnog Lamaša". Ocijenila je da bi to privuklo čak i više migranata u Francusku.

Bonus video: