Džonson zbunjen, Tras ne zna geografiju

Komentari pokazuju da Rusija nije raspoložena za kompromis u sporu sa zapadnim silama oko Ukrajine

13562 pregleda 4 komentar(a)
Džonson u crkvi Svete Sofije u Kijevu, Foto: REUTERS
Džonson u crkvi Svete Sofije u Kijevu, Foto: REUTERS

Rusija se danas narugala britanskom premijeru Borisu Džonsonu kao „potpuno zbunjenom” i ismijala britanske političare zbog „gluposti i neznanja”. Predsjednik Vladimir Putin optužio je u utorak Vašington da pokušava da isprovocira rat.

Ti komentari su pokazali da Rusija, makar javno, nije raspoložena da nagovijesti kompromis u sporu sa zapadnim silama koje je optužuju da planira da napadne Ukrajinu.

Kremlj se obrušio na Džonsona, koji je otkazao telefonski razgovor sa Putinom u ponedjeljak da bi odgovarao na pitanja u parlamentu o pijankama u njegovoj rezidenciji u Dauning stritu tokom lokdauna zbog pandemije koronavirusa. Džonson je u utorak posjetio Kijev, gdje je optužio Rusiju da drži pištolj u peren u glavu Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Rusija nije najavila nikakav telefonski razgovor sa Džonsonom, ali je dodao: „Ima smisla razgovarati sa bilo kim. Rusija i predsjednik Putin su otvoreni za komunikaciju sa svima. Čak i sa nekim ko je potpuno zbunjen, on je spreman da pruži iscrpna objašnjenja.”

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je otišlo dalje i ismijalo ministarku spoljnih poslova Liz Tras zbog izjave da Britanija šalje zalihe svojim „baltičkim saveznicima preko Crnog mora” - dvije vodene površine koje su na suprotnim stranama Evrope.

Zaharova
Zaharovafoto: REUTERS

„Gospođo Tras, vaše znanje istorije je ništa u poređenju sa vašim znanjem geografije”, objavila je portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na blogu. „Ako ikoga treba spasiti od bilo čega, onda je to svijet, od gluposti i neznanja britanskih političara.”

Bonus video: