Evropska komisija predlaže da se upotreba kovid sertifikata produži za još godinu

Prema ažuriranim pravilima koja su na snazi od februara, zemlje EU moraju da prihvate sertifikate o vakcinaciji u periodu od devet mjeseci nakon primjene posljednje doze primarne vakcinacije ili nakon dopunske vakcine

3313 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija predložila je danas da se za godinu dana produži upotreba kovid sertifikata kako bi se olakšala putovanja kroz blok od 27 zemalja tokom pandemije do kraja juna 2023. godine, javlja danas AP.

"U ovoj fazi nije moguće utvrditi uticaj mogućeg porasta zaraze u drugoj polovini 2022. ili pojave novih varijanti“, saopštila je Komisija.

Da bi stupio na snagu, predlog produženja moraju da prihvate članice Evropske unije (UN) i Evropski parlament, prenosi N1.

Sertifikati o virusu korona stupili su na snagu u julu 2021. godine i bili su uspješno sredstvo za pomoć građanima EU da putuju u region u vrijeme pandemije bez ograničenja kao što je karantin.

Do sada su zemlje EU izdale više od 1,2 milijarde sertifikata.

Prema ažuriranim pravilima koja su na snazi od februara, zemlje EU moraju da prihvate sertifikate o vakcinaciji u periodu od devet mjeseci nakon primjene posljednje doze primarne vakcinacije ili nakon dopunske vakcine.

Negativan PCR test ne stariji od 72 sata prije putovanja ili negativan brzi antigenski test, ne stariji od 24 sata, takođe može biti uključen u sertifikat, kao i dokaz o oporavku od virusa prije manje od šest mjeseci.

Osim produženja, izvršni ogranak EU predložio je da se sertifikati mogu izdati ljudima koji učestvuju u kliničkim ispitivanjima za vakcine protiv virusa korona kako bi se podstakla istraživanja vakcina.

Bonus video: