Očekuje nagradu, rizikuje poniženje

Francuski predsjednik će pokušati da izvuče ustupke od Putina, ali bi se mogao vratiti praznih ruku

12094 pregleda 1 komentar(a)
Makron nije imao puno uspjeha u resetovanju odnosa sa Moskvom, Foto: POOL
Makron nije imao puno uspjeha u resetovanju odnosa sa Moskvom, Foto: POOL

Francuski predsjednik Emanuel Makron u ponedjeljak putuje u Moskvu na razgovore sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u nadi da osigura da se Evropa pita u širim američko-ruskim pregovorima oko Ukrajine. On, međutim, rizikuje poniženje u slučaju da se vrati praznih ruku.

Francuska, Rusija i Ukrajina su imale brojne telefonske razgovore u posljednjih deset dana, koji su kulminirali jučerašnjom potvrdom Makronovog kabineta da će 7. i 8. februra posjetiti Moskvu i Kijev.

Putovanje koje je koordinisano sa Vašingtonom i Berlinom je dio diplomatskih napora u cilju ublažavanja tenzija.

Agencija Rojters ocjenjuje da je to šansa za Makrona da pokaže liderske vještine uoči očekivane kandidature za reizbor u aprilu, dok pokušava da izvuče ustupke od Putina, posebno u razgovorima o okončanju pobune proruskih separatista na istoku Ukrajine.

"Rusi su nam poslali signale tako da moramo odgovoriti... na način da prihvatamo izazov", rekao je visoki francuski zvaničnik. "Međutim, niko ne može predvidjeti da li možemo išta dobiti. Svakako pomaže da dobijemo na vremenu i smanjimo te tenzije".

Makron planira da iskoristi ograničeni napredak koji je prošlog mjeseca ostvaren u Parizu na mirovnim pregovorima o Ukrajini. On se nada da će se Putin obavezati da nastavi te pregovore i smanji tenzije na rusko-ukrajinskoj granici, kazala su dva izvora bliska Makronu.

"Idemo u Putinovu jazbinu, to je rizično na mnogo načina", rekao je Rojtersu jedan izvor.

Kremlj je jasno stavio do znanja da će prioritet razgovora biti zahtjevi Moskve da od Zapada dobije bezbjednosne garancije.

"Putin ne mora ništa da nudi Makronu jer su njemu bitni pregovori s Amerikancima", rekao je bivši francuski izaslanik u tom regionu. On je dodao da će ruski lider vjerovatno iskoristiti sastanak sa Makronom da igra na kartu 'zavadi pa vladaj' među NATO saveznicima.

Makron nije imao puno uspjeha u resetovanju odnosa sa Moskvom i njegovi napori da uspostavi strateški dijalog sa Putinom iritiraju neke istočnoevrope i baltičke partnere zbog nedovoljne transparentnosti i koordinacije.

Francuski zvaničnici kažu da su naučili iz prethodnih grešaka u procjeni kako bi osigurali da njihovi partneri iz Evropske unije i NATO budu u potpunosti u toku. Francusko predsjedništvo je pozvalo EU partnere da ih obavijesti o Makronovoj posjeti, ali je troje diplomata EU kazalo da tim kontaktima nedostaje suština i da su više fokusirani na saradnju sa Putinom i izražavanje solidarnosti sa Ukrajinom.

Putin ne mora ništa da nudi Makronu jer su njemu bitni pregovori s Amerikancima. On će vjerovatno iskoristiti sastanak sa Makronom da igra na kartu 'zavadi pa vladaj' među NATO saveznicima

Makronova predstojeća posjeta Moskvi je takođe iznenadila zapadne lidere koji podržavaju Ukrajinu u njenom sporu sa Rusijom.

Njemački kancelar Olaf Šolc će ugostiti troje baltičkih lidera u Berlinu prije nego što će posjetiti prvo Kijev pa Moskvu, dok Makron ide prvo u Rusiju. Rojters piše da je taj izbor razočarao ukrajinske zvaničnike.

"Kontekst Makronove unutrašnje politike uoči izbora je dobar jer pokazuje Francuzima da on 'spasava svijet', ali se nama ne sviđaju te metode", rekao je visoki zvaničnik jedne istočnoevropske države.

"Uvijek nedostaje transparentnost i koordinacija, što je ironično jer oni (Francuzi) uvijek traže transparentnost od Amerikanaca".

Zvaničnik francuskog predsjedništva je branio stav Pariza.

"Problem koji imamo danas treba rješavati u Moskvi, ne u Kijevu. Zato idemo u Moskvu da riješimo problem".

Bonus video: