FOTO Prve američke trupe za pojačanje NATO saveznika stigle u Poljsku

"Kao što je najavljeno, prvi elementi borbene grupe brigade iz 82. vazdušno-desantne divizije američke vojske stigli su u Poljsku", rekao je portparol poljske vojske

9883 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa aerodroma Rzeszov, Foto: Reuters
Detalj sa aerodroma Rzeszov, Foto: Reuters

Prve američke trupe koje pojačavaju NATO saveznike u istočnoj Evropi usred gomilanja ruske vojske na granici Ukrajine stigle su u subotu 5. februara u vojnu bazu Rzeszov na jugoistoku Poljske, piše Rojters.

Mali avion koji je prevozio, kako je izvor iz poljske vojske rekao osoblje američkog lanca komandovanja, sletio je ujutro na aerodrom Rzeszov-Jasionka dok su pripreme nastavljene u bazi, koja se nalazi u blizini granice Poljske sa Ukrajinom.

TV snimci pokazuju kako se priprema privremeni smještaj u G2A Areni u obližnjem mjestu Jasionka, dok se vidi kako radnici grade ogradu oko mjesta.

"Kao što je najavljeno, prvi elementi borbene grupe brigade iz 82. vazdušno-desantne divizije američke vojske stigli su u Poljsku", rekao je portparol poljske vojske.

U srijedu je američki predsjednik Džozef Bajden naredio da se pošalje skoro 3.000 dodatnih vojnika u Poljsku i Rumuniju kako bi zaštitili istočnu Evropu od potencijalnog prelivanja ukrajinske krize.

Oko 1.700 pripadnika vojske, uglavnom padobranaca iz 82. vazdušno-desantne divizije, rasporediće se iz Fort Braga u Sjevernoj Karolini u Poljsku "u narednim danima", rekli su izvori iz američke vojske.

Prema Pentagonu, eskadrila Strajker od oko 1.000 američkih pripadnika sa sjedištem u njemačkom gradu Vilseku biće poslana u Rumuniju.

Prve dodatne američke trupe stigle su u Njemačku u petak.

Rusija je negirala planove za invaziju na Ukrajinu, ali je rasporedila više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica i kaže da bi mogla preduzeti neodređene vojne mjere ako se ne ispune njeni zahtjevi, uključujući obećanje NATO da nikada neće prihvatiti Kijev.

Novi plan prevazilazi 8.500 vojnika koje je Pentagon stavio u pripravnost prošlog mjeseca da ih rasporedi u Evropu ako bude potrebno. Očekuje se da će ministri odbrane NATO razgovarati o daljnjim pojačanjima na svom sljedećem sastanku 16. i 17. februara.

Bonus video: