Kraljica Elizabeta Druga želi da Kamila bude kraljica supruga

"Moja je iskrena želja da, kada za to dođe vrijeme, Kamila bude poznata kao kraljica supruga", navela je kraljica Elizabeta Druga

17996 pregleda 9 komentar(a)
Kraljica Elizabeta Druga, Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta Druga, Foto: Reuters

Kraljica Elizabeta Druga je najavila da želi da Kamila, vojvotkinja od Kornvola, bude poznata kao kraljica supruga kada princ Čarls postane kralj.

U poruci povodom 70. godišnjice njene vladavine, kraljica je rekla da je njena "iskrena želja" da Kamila dobije tu titulu.

Bilo je predloga da Kamila bude poznata kao princeza supruga.

Portparol princa od Velsa i vojvotkinja od Kornvola saopštio je da su Čarls i Kamila "dirnuti i počastvovani".

Kamila i Čarls
Kamila i Čarlsfoto: Reuters

Kraljičina poruka, kojom se obilježava njeno stupanje na tron 1952. godine, direktno se odnosi na neriješeno pitanje buduće titule vojvotkinje od Kornvola.

"Moja je iskrena želja da, kada za to dođe vrijeme, Kamila bude poznata kao kraljica supruga", navela je kraljica Elizabeta Druga.

"Kraljica supruga" se odnosi na supružnika vladajućeg kralja i značilo bi "Kraljica Kamila" kao njena buduća titula.

Čarls i Kamila su 2005. godine stupili u građanski brak.

Čarls je ranije bio oženjen princezom Dajanom, ali su se razveli 1996. godine, godinu prije nego što je ona poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Kraljičina intervencija znači da je malo vjerovatna bilo kakva prepreka da Kamila (74) postane kraljica, što joj otvara put da ima punopravnu kraljevsku ulogu pored Čarlsa.

U nedjelju (6. februar), kraljica Elizabeta Druga postaće prvi monarh u britanskoj istoriji koji je dostigao platinasti jubilej - 70 godina vladavine.

Očekuje se da će taj događaj biti privatan, bez javnih nastupa.

Kraljica je rekla da je to dan koji se "čak i poslije 70 godina sjećam koliko smrti mog oca, kralja Džordža VI, toliko i početka moje vladavine".

Bonus video: